ROTTERDAM – Het Nederlandse volleybalteam dat momenteel meedoet aan de European League bestaat uit veel jonge jongens, aangevuld met enkele ervaren rotten. Deze koerswijziging moet leiden tot hernieuwde gloriedagen.

Jeroen Rauwerdink (25) behoorde vorig jaar nog tot de ‘jonkies’. Nu is hij één van de meer ervaren spelers in de selectie.

Nimir Abdelaziz is daarentegen nog helemaal groen. De 19-jarige spelverdeler maakte enkele weken geleden zijn debuut in Oranje en mag al ruiken aan het grote werk.

Bondscoach Edwin Benne gunt je al veel speeltijd. Had je daar rekening mee gehouden?
Abdelaziz: “Nee, ik speel echt veel meer dan verwacht. Het is toch een hoger niveau dan ik gewend ben. Ik ben omringd met de beste spelers uit Nederland en moet soms op mijn tenen lopen om bij te blijven. Maar ik ben vooral blij dat ik de kans krijg om me te bewijzen.”

Hoe kijk jij tegen al die jonge jongens aan?
Rauwerdink: “Heel positief. Ze zijn heel gretig en willen elke dag beter worden. Ze geven altijd honderd procent, maar zijn soms nog wel wat wisselvallig. Dat hoort ook bij de leeftijd. Maar ik denk dat we een goede balans hebben tussen jong en oud.”

Ben jij ook nog zo wisselvallig?
Abdelaziz: “Ja, maar ik probeer dat zoveel mogelijk binnen de perken te houden. De ervaren jongens hebben een bepaalde vastheid waar ze op terug kunnen vallen, dat heb ik nog niet. Ik moet nog een stuk constanter worden.”

Coachen de routiniers jou ook?
Abdelaziz: “Zeker, ik leer veel van ze. Ze geven veel tips en aanwijzingen en proberen ons zoveel mogelijk te helpen. Rob (Bontje) en Jeroen (Rauwerdink) zijn bijvoorbeeld jongens die dat veel doen.”

Zijn daar afspraken over gemaakt?
Rauwerdink: “Ja. Met onder andere bondscoach Edwin Benne en Rob hebben we duidelijke afspraken gemaakt. We proberen ze zoveel mogelijk te sturen, maar willen ze ook vrij laten spelen. Deze jongens kunnen namelijk van grote waarde worden voor het team.”

“Ik vind het ook fijn om die rol op me te nemen. Leidende kwaliteiten moeten uiteraard ook in je zitten, maar het gaat heel natuurlijk. We zijn met zijn allen aan een nieuw project begonnen en willen elke dag beter worden.”

Er wacht nog een loodzwaar traject om kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen. Zijn jullie daar al mee bezig?
Rauwerdink: “Er zijn zeker kansen en we moeten er honderd procent voor gaan. Tegen de tijd dat we de tweekamp moeten spelen tegen Roemenië zijn we als groep waarschijnlijk al een stuk verder en daarnaast krijgen we ook altijd een ‘boost’ als we bij elkaar zijn. Maar ik ben ook realistisch en weet dat het heel lastig gaat worden.”

Abdelaziz: “Ik heb daar nog niet over nagedacht. Ik bekijk alles van dag tot dag en richt me eerst op de European League. Als ik ook mee zou mogen doen met die belangrijke kwalificatiewedstrijden zou dat voor mij de kers op de taart zijn.”