AMSTERDAM - Tweeënhalve maand geleden werd Dirk Loots als interim-coach aangesteld bij HGC. Nadat de oud-international de Gazellen in de Rabo Hoofdklasse hield, nam hij zondag afscheid met de EHL-beker. "Ik heb genoten van de werklust."

Loots had nog niet stilgestaan bij de symboliek die zijn eerste HGC-duel met zich mee bracht. Want eind maart begon de tijdelijke coach zijn klus met een oefenduel tegen Harvestehuder.

Toevallig de club waartegen HGC (in 1997, met Loots als speler), tot zondag, de laatste Europese hoofdprijs pakte.

Op eerste pinksterdag, toen HGC met 1-0 won van Club de Campo, was dat niet aan de orde.  "Er zat wel meer mooie symboliek in deze wedstrijd. Dat bijvoorbeeld Rodrigo Garza tegen zijn oude team op deze manier afscheid neemt."

"Jankend stond hij hier toen we erachter kwamen dat hij het niet ging redden om de EHL-ronde op Bloemendaal te spelen. En dan zie je wat er vandaag gebeurt. Dat is bijzonder."

Genieten

"Het genieten van de werklust is het mooiste van zo’n finaleweekend. Dat die gasten zo hard voor elkaar aan het beuken zijn. In het eerste kwart stonden we onder druk. Maar tegelijkertijd gaven we weinig weg. We hebben als een huis staan verdedigen."

"Het mooiste is het teamgebeuren. Die gasten zijn voor elkaar gestorven. Als je bereid bent om voor elkaar dood te gaan, kan je natuurlijk alsnog verliezen. Maar vandaag ging het gewoon, gebeurt het gewoon. Toch bizar dat je negende wordt in de Hoofdklasse en wel die EHL-beker wint."