TALLINN - De Nederlandse mannenjudoploeg heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Tallinn twee bronzen medailles veroverd. Zowel Jasper de Jong (- 66 kg) als Luuk Verbij (+100 kg) hield die kleur over aan de wedstrijden.

De Jong versloeg zaterdag in de strijd om brons de Fin Niko Tapio Niemela, Verbij was zondag in een Nederlands onderonsje met Grim Vuijsters de minst passieve.

De Jong bereikte de halve finales door overwinningen op de Brit Nathon Burns en Denis Lavrentiev uit Rusland, beide op ippon. Daarna verloor hij in de halve eindstrijd van de Israëliër Golan Pollack.

In de 'troostfinale' moest de beslissing komen van het arbitrale trio. Twee van drie kozen voor De Jong, die twee jaar geleden al eens brons pakte tijdens het grandprixtoernooi van Abu Dhabi.

Verbij bereikte in de klasse boven 100 kilogram door twee zeges de halve finales, waarin hij verloor van de Let Vladimirs Osnachs.

Vuijsters

Vuijsters verloor zijn eerste duel van de Rus Renat Saidov, maar herstelde zich in de herkansingen. Vuijsters kreeg in de strijd om brons tegen zijn landgenoot twee keer een straf voor passiviteit.

Robby van Laarhoven eindigde in de klasse tot 90 kilogram als zevende. Marvin Huisman (-90 kg), Danny Meeuwsen en Tobias Mol (beiden in de klasse tot 100 kg) en Neal van de Kamer (- 73 kg) werden vroegtijdig uitgeschakeld.