ISTANBUL - De Olympische Spelen van 2012 lonken in de verte voor het Nederlands vrouwenhandbalteam.

Nu Oranje zich met overtuiging heeft geplaatst voor het wereldkampioenschap eind van dit jaar in Brazilië, is Londen het volgende doel.

''We moeten op het WK bij de beste zeven eindigen, dan mogen we meedoen aan het olympisch kwalificatietoernooi. Ik vraag me niet af of dat reëel is."

"Deze ploeg maakt goede progressie, is bijzonder ambitieus en heeft die top zeven gewoon als doel. Wij zeggen: we gaan dat halen'', aldus bondscoach Henk Groener.

Turkije

Hij zag zijn handbalsters overtuigend winnen in de beslissingswedstrijden tegen Turkije. Oranje won vorige week met ruime cijfers in Rotterdam het eerste duel (40-28) en bleef zaterdag tijdens de return in Istanbul met gemak overeind.

''Met een beetje meer concentratie hadden we hier ook met 12 doelpunten verschil kunnen winnen, maar met 38-34 was ik ook tevreden.''

Nederland had een bliksemstart en kwam met 6-0 voor. Plaatsing voor het WK was daarmee op zeker binnen en deed de concentratie wat verslappen. Turkije kwam terug tot 7-7, maar Oranje liep weer snel uit naar 23-16 bij rust.

In de tweede helft maakte de Nederlandse ploeg het karwei geroutineerd af. Nycke Groot, Angela Malestein en Maura Visser waren de topschutters met ieder 7 treffers.

Geen verrassing

Bij de handbalsters was er misschien nog verbazing over hun overtuigende optredens, maar voor Groener was het allerminst een verrassing.

''Ik had er alle vertrouwen in. Dit team is vooral in de breedte sterk geworden. Ik kan wisselen zonder kwaliteitsverlies, op alle posities zijn we aanvallend sterk.''

Hij zou graag zien dat zijn speelsters zich wat bewuster worden van hun kracht. ''Het is niet erg om respect te hebben voor een tegenstander, maar wel in proporties."

"Mijn team vindt de tegenstander altijd erg sterk. Ik wil ze graag duidelijk maken dat wij ook een sterk team hebben dat we van eigen kracht moet uitgaan. Tegenstanders praten ook over onze beste speelsters met ontzag.''

Ambitieus

Het team is in balans, meent Groener. ''Ik heb jonge speelsters die zeer ambitieus zijn en zich goed ontwikkelen bij hun clubs."

"Het is zeker in het voordeel van Oranje dat veel internationals bij sterke clubs in het buitenland spelen en individueel veel progressie boeken. Ze spelen op het hoogste niveau.''

Het voorbereidingstraject naar het WK in de regio Sao Paulo is nog niet helemaal concreet ingevuld, maar trainingsstages in september en oktober staan op het programma.

''Er liggen de nodige afspraken. Nu we zijn geplaatst, kunnen we verder plannen. Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOCNSF heeft onze wedstrijd in Istanbul bijgewoond. Hij zag een mooie ploeg en zegde alle steun toe en dat is ons zeer welkom.''