MONTREUX - De Nederlandse volleybalsters zijn zondag als vijfde geëindigd bij de Masters in Montreux. In de strijd om de vijfde plaats versloeg de ploeg van Avital Selinger Duitsland met 3-1. De setstanden waren 25-20, 15-25, 25-18 en 28-26.

Het boeiende duel duurde bijna twee uur. In de slotfase van de enerverende vierde set toonden de Oranje-vrouwen, nog niet in de sterkst denkbare opstelling, de meeste koelbloedigheid.

Dat was opmerkelijk omdat de Duitse trainer Giovanni Giudetti toch gelouterde internationals als Kathleen Weiss en Christiane Fürst voluit zag gaan. Alice Blom (15), Judith Pietersen (14), Anne Buijs (13) en Quinta Steenbergen (12) sloegen de meeste punten bijeen in het slotduel.

Japan won het evenement aan het meer van Genève. De Aziatische vrouwen, in de groepsfase bijna verrast door Oranje, versloegen Cuba in de finale opmerkelijk gemakkelijk met 3-0. Alleen de eerste set was echt spannend: 26-24 25-18 25-19.

Volley Masters

De eindstrijd zei ook iets over de indeling van de Volley Masters dit jaar. Zowel Cuba als Japan speelde in de voorronde tegen Nederland, met Italië als de andere opponent.

Het team van Selinger, die volgende week onder anderen Manon Flier pas kan verwelkomen, nam tegen de Japansen zowaar een voorsprong van 2-0 in sets, maar kon de complete verrassing net niet bewerkstelligen.