WASSENAAR - Oranje-Zwart is er niet in geslaagd om een Europese podiumplaats te pakken. In Wassenaar verloor de ploeg uit Eindhoven in de strijd om het brons met 3-2 van het Engelse Reading.

Bob de Voogd en Sander Baart zorgden voor de treffers van OZ.

Oranje-Zwart kwam gehavend aan de start bij de afscheidswedstrijd van voormalig record-international Jeroen Delmee.

Naast Mink van der Weerden, die ook zaterdag tegen HGC ontbrak, misten de Eindhovenaren Thijs Maartens en Rob Hammond. Beide middenvelders kampen met hamstringklachten.

Voortvarende start

Maar zelfs zonder de drie basiskrachten begon OZ voortvarend aan de strijd om het brons. Na drie minuten kwamen de Brabanders op voorsprong.

Bob de Voogd, die startte als rechtsmidden, soleerde langs de achterlijn en opende de score: 0-1.

Lang kon de ploeg van Sjoerd Marijne niet van de voorsprong genieten. Twee minuten later hing Reading-spits Stephen Dick de bordjes weer in evenwicht.

Corners

OZ kreeg twee corners maar Bas van Zundert, terug na een lange blessure, nam de honneurs van Van der Weerden niet succesvol waar.

Beide pogingen van de linksback belandden op de klompen van Reading-goalie Nick Brothers.

Aan de andere kant ging de gerenommeerde Britse sleper Richard Mantell zorgvuldiger om met zijn kans vanaf de kop van de cirkel. In het rustsignaal tekende de international voor 2-1.

Gelijkmaker

In het derde kwart kreeg David Alegre een uitgelezen kans om Oranje-Zwart op gelijke hoogte te brengen.

De Spanjaard had alle tijd om uit te halen, maar produceerde niets meer dan een povere flats, die gepakt werd door Brothers.

De Brabanders waren lang op zoek naar de gelijkmaker. Pas tien minuten voor tijd kon de mee opgekomen Sander Baart de 2-2 binnenprikken.

Lege handen

Nadat Reading-kanon Mantell drie minuten voor tijd een corner op zeep hielp, hing een verlenging in de lucht.

De Britse captain Rhys Joyce zorgde een minuut later echter alsnog voor treurnis bij OZ.

Joyce reageerde attent op een bal die terugsprong van de paal, waardoor Oranje-Zwart dit seizoen ook in Europa met lege handen staat.

Delmee

"Normaal praat ik wel, maar ik weet nu even niets te zeggen", zei de geëmotioneerde Delmee na afloop. "Ik had niet zoveel nagedacht over mijn laatste wedstrijd, maar na afloop sloeg het toch in als een bom."

De 401-voudig international had liever een ander afscheid gehad, maar kon leven met de nederlaag.

"Dat kan gebeuren, ik ga daar niet wakker van liggen. Ik vind ook niet dat mijn teamgenoten mij in de steek hebben gelaten."

"Ik heb altijd geprobeerd om het maximale uit het team te halen. We hebben goede en slechte periodes gekend, maar nu is het echt voorbij", aldus Delmee, die na afloop een staande ovatie kreeg van het publiek in Wassenaar.

Coach

De Brabander is volgend seizoen clubcoach bij het Belgische Braxgata. Daarnaast wordt Delmee assistent-trainer bij het nationale elftal van België.

"Maar overmorgen ga ik eerst op vakantie. Ik wil dan even niet meer aan hockey denken."