ROTTERDAM - Het Nederlandse volleybalteam won zaterdag in de European League vrij eenvoudig van Oostenrijk. Een leuke opsteker voor de jeugdige groep, maar acteren op het hoogste podium is nog ver weg.

In de jaren negentig kende het Nederlandse volleybal zijn hoogtijdagen. In 1996 werd er olympisch goud behaald, een jaar later won het nationale team de Europese titel.

Grote successen bleven sindsdien uit, maar Nederland was op de belangrijke toernooien bijna altijd vertegenwoordigd. In het najaar van 2010 ging het echter mis. Voor het eerst sinds 1983 kwalificeerde Oranje zich niet voor het Europees Kampioenschap.

Geen World League

Als gevolg daarvan werd plaatsing voor de Olympische Spelen een stuk problematischer en besloot volleybalbond Nevobo uit kostenoverwegingen Nederland niet in te schrijven voor de World League.

Voor Oranje restte de minder prestigieuze European League. Daarin staat het na vier gespeelde wedstrijden op de tweede plaats achter Spanje.

Jonge groep

Mede daarom heeft de nieuwe bondscoach Edwin Benne besloten om het podium van de European League te gebruiken om een flinke verjonging door te voeren in de nationale selectie.

“Het is een jonge groep en zij krijgen de kans om zich te ontwikkelen en ervaring op te doen. Dat het spel daardoor wat wisselvallig is, is logisch”, aldus de 46-jarige oud-international.

“Er zijn nu al drie jonge jongens die vaak in de basis staan: Nimir Abdelaziz, Sjoerd Hoogendoorn en Floris van Rekom. Door hun spel ben ik aangenaam verrast.”

Ervaring

Toch kent Benne een belangrijke rol toe voor de routiniers in de selectie. “Rob Bontje (30) heeft zoveel ervaring; hij heeft ruim 200 interlands gespeeld. Hij serveert tactisch goed, pikt zijn blokjes mee; dat vervang je niet snel.”

De kans is dan ook groot dat de bondscoach zijn ervaren spelers in zal zetten voor het olympische traject.

Om in Londen deel te kunnen nemen moet Nederland namelijk eerst Roemenië in een tweekamp zien te verslaan, vervolgens via een prékwalificatietoernooi doorstoten naar het Europese kwalificatietoernooi om daar plaatsing voor de Spelen veilig te stellen.

Lastig verhaal

Volgens Benne wordt dat een lastig verhaal. “De kans is uiterst klein en het zal een zwaar karwei worden, maar niet is onmogelijk."

"Het team is zich aan het ontwikkelen en het niveau gaat omhoog. Deelname aan de Olympische Spelen is het ultieme doel, dus daarvoor zullen we alles in het werk stellen.”