OTTERLO - Deze titel had hij nog niet. Crispijn Ariëns voegde zaterdag in Otterlo de nationale skatetitel op de marathon toe aan zijn erelijst, waar al diverse weg- en baantitels op prijken.

De 22-jarige Heerenveener kwam alleen aan de eindstreep na een man-tegen-mangevecht met Europees marathonkampioen Ingmar Berga, die tweede werd na een lange achtervolging op Ariëns. Karlo Timmerman sprintte naar brons.

"Dit is één van de mooiste titels in Nederland. Deze wil iedereen winnen", zei Crispijn Ariëns, ook vice-Europees kampioen op de puntenkoers, na een enerverend kampioenschap voor duizenden toeschouwers.

Zijn ploeg DHW/Power-play/Powerslide, met onder meer zevenvoudig oud-kampioen Arjan Smit en diens broer Gerwin, had de wedstrijd volledig afgestemd op Ariëns. "Ik ben in goede vorm, maar ik maakte één klein foutje, en dan verlies je de wedstrijd", constateerde Ingmar Berga (Breman).

Ploeg fantastisch

"Crispijn ging alleen weg en dat mag nooit gebeuren. We hadden toen de ploeg bijeen moeten hebben, want dan moet er gewoon een man mee zitten." Dat moment van onoplettendheid kostte zijn team het kampioenschap.

"Ik wist dat het niet makkelijk was en dat hij in vorm was", zei Ariëns over Berga. "De ploeg heeft fantastisch werk gedaan en ik kon het gelukkig afmaken."

Afgelopen week nog vocht Ariëns enerverende duels uit met Berga op het NK baan. Ariëns bezit de titels op de 1000 meter en de 15 km afvalkoers, Berga die op de 10 km puntenkoers.

Berga viel verscheidene keren aan, maar toen Ariëns zijn ultieme aanval plaatste sloeg hij een beslissend gat.

Niet starten

"We hadden alles onder controle, op die ene aanval na", constateerde Berga’s ploegmaat Gary Hekman, de kampioen van 2006 en 2008, die nu vierde werd.

Rondenlang achtervolgde Berga koploper Ariëns. Achter hem probeerden onder meer Erwin Mesu van Habovo (vijfde) en Jan van Loon van ISP/Van Lingen het gat dicht te rijden, en daarna Karlo Timmerman (Telstar).

Nummer drie Karlo Timmerman, vooraf ook getipt als één van de favorieten, stond er alleen voor. Zijn enige overgebleven ploeggenoot Rob Hadders mocht niet starten van de jury, omdat hij had verzuimd zich in te schrijven. "Dit is niet goed voor de sport", brieste Hadders.

Auto-ongeval Huisman

Titelverdediger Sjoerd Huisman moet nader medisch onderzoek afwachten na zijn auto-ongeval twee weken geleden. Geert-Jan van der Wal, kampioen in 2007, heeft een rugblessure.

"Als je een ploeg hebt kun je met elke ontsnapping iemand meesturen, maar dat ging dus niet", aldus Timmerman, vorig jaar ook al derde.

"Ik moest eerst een halve minuut dichtrijden, maar ik werd teruggereden en toen wilden ze niet rijden. Crispijn heeft trouwens terecht gewonnen, hij is heel sterk."

Onder het veelkoppige publiek bevond zich bijna de hele mannelijke schaatstop op de langebaan, met Sven Kramer, Simon Kuipers, Wouter en Remco Oldeheuvel, Kjeld Nuis, Bart Veldkamp en Gerard Kemkers, die pupil Jan Blokhuijsen in het peloton wist.

Speciale huldiging

Mark Tuitert, Bob de Jong, Ronald Mulder en Jan Smeekens waren er al, omdat ze een speciale huldiging kregen.

Mulder en Smeekens sprintten eerder om de Gouden Luctra Skeeler over 1000 m, die gewonnen werd door Mulder. De Europees skatekampioen op de 500 meter was dat aan zijn stand verplicht.

Crispijn Ariëns zat al een paar jaar in de wachtkamer voor de marathontitel. Twee jaar geleden werd hij tweede achter Koen Verweij. Dit voorjaar moest hij drie weken rust nemen na een onderbuikblessure.

Ook Berga was al vaak dicht bij de marathontitel, maar won hem nog nooit. Hij werd twee keer tweede en twee keer derde.