ISTANBUL - De Nederlandse handbalsters hebben zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap, dat eind dit jaar in Brazilië wordt gehouden.

Oranje won zaterdag ook het tweede beslissingsduel met Turkije.

In Istanbul werd het 38-34 in het voordeel van Nederland, na een eveneens voordelige ruststand van 23-16.

Nycke Groot, Angela Malestein en Maura Visser scoorden ieder zeven keer.

Voor eigen publiek had de selectie van bondscoach Henk Groener al met twaalf doelpunten verschil gewonnen (40-28), waardoor de return weinig meer was dan een formaliteit.

Olympische aspiraties 

Tijdens het WK in december kan Nederland de olympische aspiraties verder gestalte geven.

In 2005 in Rusland, toen Nederland voor het laatst meedeed aan de mondiale titelstrijd, was de vijfde plaats het opmerkelijke resultaat.

In Brazilië kunnen de vrouwen deelname aan een olympisch kwalificatietoernooi (in mei 2012) afdwingen door bij de beste zeven te eindigen.

Niet gemakkelijk

Ondanks de ruime zege in Almere maakte de Nederlandse ploeg er zich aan de Bosporus niet gemakkelijk van af.

Groener zag tot zijn genoegen van begin af aan scherpte en gedrevenheid. ''Ik had gezegd dat we goed moesten beginnen. Dan zouden zij het laatste restje hoop wel verliezen.''

Dat klopte. Nederland had een bliksemstart en kwam met 6-0 voor, misschien wel iets te veel van het goede.

De concentratie verslapte enigszins en de Turksen profiteerden daarvan. Maar ook al kwamen die op 7-7, de hoop op een reisje naar Zuid-Amerika kwam er niet door terug.

Teamprestatie

Nederland liep weer uit en maakte het karwei geroutineerd af, na rust met alle beschikbare speelsters afwisselend binnen de lijnen.

''We hebben een echte teamprestatie geleverd, Met z'n allen goed, met z'n allen soms even wat minder. Maar uiteindelijk sta ik hier met een fijn gevoel."

"Als ik dan toch uitblinksters moet noemen, dan waren dat Nycke de Groot en onze keepster Marieke van der Wal'', reageerde de opgetogen Groener na afloop.