WEYMOUTH - Zeilster Marit Bouwmeester heeft bij de Sail for Gold Regatta in Weymouth goud veroverd in de olympische klasse Laser Radial. 

De Nederlandse deed dat in stijl, door de afsluitende medalrace te winnen. Bouwmeester hield in het eindklassement haar Belgische rivale Evi van Acker tien punten achter zich. De Ierse Annalise Murphy eindigde op de derde plaats.

Bouwmeester is voor het tweede jaar op rij de sterkste in Weymouth, waar volgend jaar de olympische zeilwedstrijden worden gehouden. De 22-jarige Friezin veroverde in 2010 tevens de wereldbeker.

Olympische nominatie

Vorige maand prolongeerde Bouwmeester in Medemblik haar titel bij de Delta Lloyd Regatta, waarmee ze een olympische nominatie verdiende. De Nederlandse keert in augustus terug op het water bij Weymouth voor de 'pre-olympics'.

Bouwmeester stond in Weymouth lang op de tweede plaats achter Van Acker, maar passeerde haar rivale vrijdag. De Friezin presteerde bijzonder constant, met veel tweede en derde plaatsen en nauwelijks uitschieters naar beneden.

Dubbele punten

Ze handhaafde zich zaterdag tijdens de medalrace, met dubbele punten, op de eerste plek door de race te winnen. Josefin Olsson uit Zweden kwam als tweede over de streep, Van Acker als derde.

Rutger van Schaardenburg kon zich tijdens de medalrace in de Laserklasse niet meer verbeteren. Hij eindigde als achtste en viel daarmee in het algemeen klassement terug van de zesde naar de negende plek.

De overwinning ging naar de Australiër Tom Slingsby. Roelof Bouwmeester, die zich niet kwalificeerde voor de medalrace, werd als 20e geklasseerd.