EINDHOVEN - Sebastiaan Verschuren heeft vrijdag bij de Nederlandse kampioenschappen zwemmen voor een unieke prestatie gezorgd.

De 22-jarige Amsterdammer zegevierde op de openingsdag van de titelstrijd zowel op de 50 als 400 meter vrije slag, iets wat geen enkele mannelijke zwemmer hem ooit voordeed op één NK.

''Dat vind ik wel mooi'', sprak hij met glunderende ogen. Zelfs Pieter van den Hoogenband wist nimmer die gouden combinatie achter zijn naam te krijgen.

Goud

Verschuren claimde eerst het goud op de 400 vrij met een tijd van 3.49,50 en klopte een uur later ook al zijn concurrenten op de 50 vrij. Met zijn tijd van 22,99 seconden bleef hij Jasper van Mierlo (23,30) en Tim van Deutekom (23,31) voor.

Verschuren, die ook nog goud pakte op de 4x200 met De Dolfijn, gebruikt de NK in zijn voorbereiding op de komende mondiale titelstrijd in Shanghai (juli). De afgelopen dagen concentreerde hij zich in het Eindhovense 'zwemlab' vooral op de start en keerpunten.

Nuttig

Een nuttige bezigheid, vond Verschuren. ''Als er iets nodig is om mij olympisch kampioen te maken, dan is het dat wel'', sprak hij stellig over de technische snufjes in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion.