WEYMOUTH - Dorian van Rijsselberge heeft in de 'Sail for Gold Regatta' zijn derde plaats in de RS:X-klasse geconsolideerd. Op het 'olympische water' voor de kust van Weymouth verkleinde de Texelse plankzeiler wel de achterstand op zijn Britse rivaal Nick Dempsey en de Nieuw-Zeelander JP Tobin.

Dat tweetal vaart in de gele groep, Van Rijsselberge in de blauwe. Hij won woensdag een race en finishte een keer als vierde.

De Laser-kandidaten voor de Olympische Spelen blijven het onveranderd goed doen. Bij de mannen schoof Rutger van Schaardenburg nog een plaats op door tweede en eerste te worden. Hij heeft nu, met aftrek, evenveel punten als de Brit Nick Thompson.

Deze heeft alleen een iets betere serie staan, maar wel een hoger schrapresultaat (11 tegen 5).

Bouwmeester

Marit Bouwmeester (Laser Radial) bleef tweede in de algemene rangschikking. Alleen Annalise Murphy staat er beter voor. Deze Ierse boekte woensdag twee overwinningen en nam de leiding over van de Belgische Evi van Acker.

Bouwmeester schreef een derde en tweede plek bij. Alleen haar eerste race in Weymouth viel tot dusver iets tegen (zevende).

In de 470 vielen Sven en Kalle Coster terug. Steven LeFevre en Steven Krol zijn nu weer met afstand de beste Nederlanders. In dit boottype wonnen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout bij de vrouwen de vijfde wedstrijd. In de zesde gingen ze niet van start.

Pieter-Jan Postma slaagde er nog niet in zich bij de beste tien van het klassement in de Finn te scharen.

Moeilijke beslissing

Westerhof is net hersteld van de ziekte van Pfeiffer. Afgesproken is geen onnodige risico's te nemen. ''Het was een moeilijke beslissing te stoppen. We weten dat we onze kansen het evenement te winnen overboord gooien."

"We hebben namelijk al een slechte score staan. Ik had ook race zes nog wel kunnen varen denk ik, maar dan had ik rood gezien. Dit zijn piekbelastingen die nog te vroeg komen'', zei Westerhof.

Pieter-Jan Postma slaagde er nog niet in zich bij de beste tien van het klassement in de Finn te scharen.