Wembley was zaterdagavond tijdens de Champions League finale goed gevuld, maar één zetel bleef demonstatief leeg.

Niet dat FIFA-baas Sepp Blatter geen invitatie had gehad van UEFA-collega Michel Platini, ook tussen hen loopt een lijntje, maar de hoogste baas van het voetbal vond het beter om even te verdwijnen uit de openbaarheid, om zich grondig voor te bereiden op het verhoor van de ethische commissie van z'n eigen bond.

Terwijl op de Londense grasmat het beste voetbal ooit werd geproduceerd, zat de man die de FIFA al jarenlang met ijzeren vuist regeert allerlei uitvluchten te bedenken. Terwijl om bijna iedereen die een hoge functie vervult binnen de FIFA de geur van onwelriekendheid hangt, probeert de Zwitser naar buiten toe de schijn op te hangen van onpartijdigheid en rechtschapen gedrag.

Op dit podium van schuld en boete blijft Blatter zich presenteren als de pater familias die zich totaal wegcijfert voor het voetbal.

Sepp Corleone

Blatter repte maandag over de voetbalfamilie die de laatste weken te maken heeft gekregen met enkele probleempjes. Het is alsof je kijkt naar scènes uit The Godfather deel IV.

De Familie rond Sepp Corleone sleept zich al enkele jaren van de ene crisis naar de andere, her en der worden wat vertrouwelingen geëlimineerd, corruptie is aan de orde van de dag, maar het is niets om je zorgen over te maken. Als bagatelliseren een olympische discipline zou zijn, won Blatter goud, zilver en brons.

Corrupt

Aan zijn handen kleeft geen bloed, maar in navolging van andere tirannieën in de wereld wordt het de hoogste tijd dat ook aan de Blatter-dynastie een einde komt. Zelfverheerlijking, zelfverrijking, nepotisme, chantage, omkoping, het hele wetboek van strafrecht komt tegenwoordig voorbij als de FIFA ter sprake komt.

Met sport heeft het allemaal weinig te maken. De machtige bond doet nog het meeste denken aan het IOC van een aantal jaren geleden. Door en door corrupt, in stand gehouden door een kleine clan van leden die elkaar de hand boven het hoofd houden.

Steeds weer blijkt dat de FIFA niet over zelfreinigend vermogen beschikt. Vragen over de dubieuze toewijzingen van de WK's van 2018 en 2022 worden weggewuifd. Bestuurders stellen elkaar aan, commissies zijn er vooral voor de vorm, loyale leden worden beloond, voor die paar afvalligen staan gelijk nieuwe rekruten paraat die eeuwige trouw zweren aan De Grote Roerganger.

Moreel failliet

Het wordt de hoogste tijd dat dit naar binnen gekeerde patroon doorbroken wordt. Of ze nou Warner, Bin Hammam, Valcke, Grondana of Blatter heten, het wordt tijd dat deze moreel failliete familie aan de kant wordt gezet en vervangen wordt door bestuurders van onbesproken gedrag die een doorzichtig beleid gaan voeren.

Zoals Jacques Rogge dat heeft gedaan bij de olympische beweging die ook bijna aan corruptie ten onder ging.

De achterkamertjes moeten vervangen worden door een serre waarin elke beweging zichtbaar is, elke handeling transparant. Pas dan kunnen we de FIFA weer serieus nemen. Wie woensdag tijdens de presidentsverkiezingen zijn stem aan Blatter geeft, heeft het slechtste voor met het voetbal.