ROME - Jeroen Dubbeldam heeft opnieuw een aansprekend succes geboekt met zijn toppaard BMC Van Grunsven Simon. De combinatie eindigde zondag als derde in de Grote Prijs van Rome, het sluitstuk van het CHIO in de Italiaanse hoofdstad.

De Twentse springruiter, landskampioen en een van de boegbeelden van een heel goede lichting in de paardensport, verdiende met zijn klassering ruim 30.000 euro.

Voor de hoofdprijs van dik een halve ton was hij niet snel genoeg in de barrage. Echt hard daarin reed de Canadees Eric Lamaze, met zijn inmiddels nog beroemdere Nederlandse hengst Hickstead.

De olympisch kampioen van Peking bleef de Brit Michael Whitaker (GIG Amai) bijna een seconde voor.

Schröder

Gerco Schröder reed met Eurocommerce New Orleans ook opnieuw in de prijzen. Hij werd in de tuinen van Villa Borghese zesde. De Nederlandse equipe had vrijdag al grote indruk gemaakt met de winst in de landenwedstrijd. Dat vergde natuurlijk veel van de paarden.

Lamaze en Whitaker spaarden hun beste rijdieren en profiteerden zondag van hun frisheid. ''Ik hoefde er amper moeite voor te doen. Hickstead liep bijna vanzelf. Het is voor mij echt een wonderdier, dat op een dubbeltje kan wenden en dan als een Ferrari weet te accelereren'', zei Lamaze over zijn KWPN-fokproduct.

Dubbeldam, die als eerste een serieuze richttijd neerzette in de barrage, had vrede met zijn drie foutloze ronden en iets mindere tempo. Hij zou ook niet geweten hebben waar hij nog winst had kunnen boeken.

''Ik had echt honderd procent controle. De twee combinaties die voor mij eindigden zijn zo op elkaar ingespeeld, daar leg ik het nog net tegen af.''

Dubbeldam was bepaald niet de enige Nederlander die zich zondag onderscheidde in de Europese springpistes.

Wout-Jan van der Schans bracht met Eurcommerce Sacramento de Grote Prijs van La Boissière Ecole op zijn naam. De geroutineerde Nijkerker bleef in de barrage de Franse favoriet Eric Navet (Colombo), met een nog langere staat van dienst, ruim een halve seconde voor.

Vrieling

Jur Vrieling werd met de merrie Sissi van 't Schuttershof tweede in de Grote Prijs van Lamprechtshausen. De springruiter uit Holwierde moest in de Oostenrijkse plaats de Brit Scott Brash (Bon Ami) voor zich dulden. Het verschil in de barrage tussen beide foutloze combinaties was een kwart seconde.

Vrieling kreeg 5115 euro, Brash 2,5 mille meer. Leon Thijssen stuurde zijn 11-jarige hengst Tyson naar de derde plaats, goed voor ruim 3600 euro. Willem Greve (Ukato) eindigde door een springfout in de extra omloop als zevende.

De Zweedse amazone Angelica Augustsson vertrok verrassend met de gouden zweep, en 14 mille, uit Nörten-Hardenberg in Duitsland. Ze bleef met de merrie Mic Mac du Tillard de Duitser Christian Ahlmann (Codex One) voor. Vincent Voorn (Audi's Alpapillon-Armanie) was in de extra omloop vooral voorzichtig en werd vijfde.