PAPENDAL – Een lelijke val, tranen én een zilveren medaille. Dat was de oogst voor de Nederlandse BMX-ploeg bij de wereldbeker Supercross op Papendal. ‘De sfeer was geweldig.’

“Holland, make some noise for Jelle van Gorkom!” De speciaal ingevlogen Amerikaanse speaker spoort het publiek vlak voor de mannenfinale nog één keer aan de thuisrijder aan te moedigen.

Die steun van de fans zorgde er voor dat hij wel goed móést presteren bij de eerste wereldbeker BMX in Nederland, zei Van Gorkom vlak nadat hij als tweede was gefinisht.

“Ik zat de hele dag in een goede flow en het publiek gaf me net dat extra zetje.”

Zoen

De man uit Lichtenvoorde moest alleen de Nieuw-Zeelander Marc Willers voor zich dulden. “Het is jammer dat ik niet kon winnen. Bij de start kreeg ik twee ellebogen, van links en van rechts. Daardoor lag ik op achterstand.”

“In het tweede stuk reed ik mijn eigen lijnen en kwam ik nog dichtbij, maar ik zat op het laatst helemaal kapot,” hijgde Van Gorkom, terwijl hij een dikke zoen kreeg van zijn moeder.

Aderlating

Bondscoach Bas de Bever was even verderop ook zeer tevreden over hoe Nederland zich met deze wedstrijd op de BMX-kaart had gezet.

“Het was een heel mooi evenement. Een goede organisatie, veel publiek [ongeveer 2500 man sterk], een geweldige sfeer en gelukkig geen regen. Iedereen was onder de indruk. Het zal moeilijk zijn voor andere landen om dit te overtreffen.”

Sportief was De Bever niet helemaal tevreden. Zijn pupillen trainen al een paar maanden op de baan op Papendal en zouden dus een groot voordeel moeten hebben ten opzichte van de buitenlanders.

“Maar dat hebben ze niet volledig uitgebuit. Jelle was vandaag heel sterk, maar de anderen hebben niet maximaal gepresteerd. En de val van Raymon van der Biezen was een grote aderlating.”

De Brabander was een grote kanshebber, maar viel al in de kwalificaties uit door een val.

Grens

Er waren sowieso veel crashes zaterdag op Papendal. “De baan is op de grens,” zei De Bever. “Maar de wind speelde vandaag een grote rol. Negentig procent van de valpartijen lagen daaraan.”

Van Gorkom: “Het niveau van de rijders gaat omhoog en de moeilijkheidsgraad van de baan gaat daarin mee. Normaal is het te doen, maar de wind maakte het wel heel lastig.”

Balen

Bij de Nederlandse vrouwen waren er vooral zure gezichten. Laura Smulders en Joyce Seesing finishten de halve finales beide nipt als vijfde, waar een vierde plaats genoeg was geweest voor een finaleplaats.

Vooral voor Seesing was dat flink balen. Bij de eerste wereldbeker was ze ook al vijfde geworden in de halve finale “en dan word ik nog liever laatste,” zei de 21-jarige een half uur na haar race.

Op dat moment kon ze weer een beetje lachen, terwijl ze vlak na haar race voor de camera’s van de NOS haar tranen amper kon bedwingen.

“Het was een thuiswedstrijd en we hebben de punten hard nodig voor Olympische kwalificatie,” verklaarde Seesing. “Al die Nederlandse fans waren voor mij trouwens niet echt een voordeel, ik heb altijd moeite om onder druk te presteren.”

Champagne

Het laatste woord was voor de winnaar, Marc Willers. Op de vraag of hij vanavond een feestje zou gaan bouwen, keek de Nieuw-Zeelander heel onschuldig, om daarna een fles champagne aan zijn lippen te zetten.