AMSTERDAM - Steven Kruijswijk heeft vrijdag een nieuwe stap gezet richting een plaats in de toptien van de Giro d'Italia. De Raborenner eindigde als zesde en verloor amper tijd waardoor hij opschoof naar de elfde plaats in het klassement.

De renners moesten deze Giro al veel inspanningen leveren, maar daar lijkt Kruijswijk goed van te herstellen. Waar andere mannen uit de toptien het lastig hadden, kon de Nederlander aanklampen in een groepje met Alberto Contador.

“In het begin had ik het met de hoge snelheden even lastig, maar op het laatst voelde ik me erg goed”, geeft Kruijswijk aan op Rabosport.nl. Hij moest slechts even passen toen Contador demarreerde.

Vorm

“Ik weet dat hij gaat, maar ook dat volgen bijna onmogelijk is. Ook de anderen realiseerden zich dat je dan ontploft. Maar ik ben heel tevreden. Na het lastige begin van de etappe waren de benen op het einde prima in orde.”

Ploegleider Nico Verhoeven constateert tevreden dat Kruijswijk nog geen enkele slechte dag kende deze Giro en heeft er vertrouwen in dat zijn renner er zaterdag opnieuw staat. “Aan de vorm zal het, denk ik, niet liggen, want hij is erg goed in orde. We zien dan wel waar het schip strandt.”

Klein hoekje

Toch beseft Verhoeven dat het zomaar voorbij kan zijn. “Je weet nooit wat er gebeurt. Vandaag was er ook een grote valpartij waar meerdere renners bij betrokken waren. Gelukkig zijn die van ons allemaal heel gebleven. Maar je ziet het weer, een ongeluk zit in een heel klein hoekje. Het kan zomaar ineens voorbij zijn.”

De streep van de etappe van zaterdag ligt op de Colle delle Finestre, een ongekend zware helling. Verhoeven verwacht dat er met minuten wordt gegooid. Tot slot staat zondag een individuele tijdrit op het programma ter afsluiting.