AMSTERDAM - Sprinter Churandy Martina loopt zondag bij de FBK-Games in Hengelo voor het eerst namens Nederland in een officiële wedstrijd. Dit moet een opstapje zijn naar een WK-medaille eind augustus.

Hij had speciaal voor de gelegenheid een oranje sweater aan gedaan. Vrijdag gaf Churandy Martina direct vanuit het vliegtuig uit de VS zijn eerste persconferentie als Nederlands atleet.

Komend weekend zal de topatleet voor het eerst voor eigen publiek lopen. Bij de FBK-Games is hij de grote favoriet voor de 100 meter.

In 2009 en 2010 was Martina ook al de beste in Hengelo. “Maar nu zal het extra bijzonder zijn”, verwees hij naar zijn nieuwe nationaliteit. “Jammer genoeg start ik zondag in mijn groene Nike-tenue en niet in een oranje shirt.”

Streng

De keuze voor de Nederlandse nationaliteit was niet heel moeilijk, vertelde Martina vrijdag. “Het is heel snel gegaan. In april moest ik kiezen tussen Aruba en Nederland, maar ik denk dat voor oranje uitkomen het beste voor me is.”

“Het is een nieuwe uitdaging om meer Europese wedstrijden te lopen. Bovendien is rennen mijn baan en het is als Europeaan makkelijker om sponsors te vinden. Ik hoop na mijn loopbaan niet meer te hoeven werken.”

Om zich sportief ook te verbeteren, heeft de sprinter sinds een paar maanden een nieuwe coach, de Amerikaanse ex-atleet Dennis Mitchell. “Hij is heel streng", zei Martina. “Maar ook een heel goede trainer.”

“We werken vooral heel hard aan mijn start. Dat is altijd al mijn zwakke punt geweest. De eerste twintig meter moeten beter.”

Nederlands record

De FBK-games zijn niet het hoofddoel voor Martina dit seizoen, dat zijn de WK eind augustus in het Zuid-Koreaanse Daegu. “Daar moet ik pieken.”

Toch wil de sprinter graag voor de derde keer op rij de 100 meter in Hengelo winnen en tegelijk het Nederlands record dat nu op 10.15 staat, scherper stellen. Dat moet geen probleem zijn, aangezien Martina’s persoonlijk toptijd op 9.93 staat.

Bolt

Een medaille winnen op de WK zal voor de kersverse Nederlander lastiger worden. Dan zal hij onder andere moeten afrekenen met de ongenaakbare wereldrecordhouder Usain Bolt.

“Daar ben ik klaar voor”, klonk Martina zelfverzekerd. “Het wordt moeilijk, maar ik kan Bolt verslaan.”