Gewoon een hand de lucht in steken en rustig naar het net lopen om de felicitaties te ontvangen. Ook al speel je voor het eerst op het centercourt van Roland Garros en heet jouw net verslagen tegenstander Kim Clijsters.

Arantxa Rus deed het na de sensatie van dit toernooi. Hoezo cool!

Geen drukte, geen gedoe, geen tranen, niet op de knieën of de rug in het gravel. Door de aderen van de twintigjarige stroomt geen bloed, maar ijswater.

Een Amerikaanse toeschouwer sprak vol bewondering over deze wel heel nuchtere houding van Rus tegen haar coach Ralph Kok: "Geen gekreun en geen gedoe. Ze bleef heel relaxed."

Na de zege op Clijsters dook de wereldpers op haar. ESPN wilde haar voor de camera’s, de Wall Street Journal wilde haar spreken. Arantxa Rus was het grootste wereldnieuws na de arrestatie van Mladic in Servië.

De manier waarop ze haar overwinning vierde, viel ook het internationale journaille op. Was ze wel blij eigenlijk? “Ik ben heel blij, maar misschien zie je dat niet aan mij. Dat hoort bij mij, dat ik niet veel laat zien.”

Toneelstukjes

Het is altijd nog beter dan de toneelstukjes die vandaag de dag worden opgevoerd na een overwinning. Andre Agassi begon met die onzin. Hij dacht dat het wel leuk was om zijn fans te bedanken met mierzoete kushandjes in alle windrichtingen.

Maria Sjarapova dacht: dat kan ik ook. Ze blaast ook kushandjes en geeft die met een elegant bedoeld handgebaar door richting haar fans, ook zij doet dat in alle windrichtingen. Dan heb je nog de Rus Mikhail Joezjni die na winst zijn racket plat op zijn kop legt en salueert.

Jackson-imitatie

En donderdag zagen we weer wat nieuws. De Duitse Andrea Petkovic was zo blij met het bereiken van de derde ronde in Parijs dat ze een Michael Jackson imiteerde en het publiek verblijdde met een heuse moonwalk.

Nee, doe mij dan alsjeblieft Rus. Type geen woorden, maar daden. Benieuwd of ze na het winnen van Roland Garros van gekkigheid twee handen in de lucht steekt.