PARIJS - "Aan winnen had ik in mijn stoutste dromen niet gedacht", zegt coach Ralph Kok na de stunt van zijn pupil Arantxa Rus in de tweede ronde van Roland Garros tegen Kim Clijsters. Sinds de US Open van vorig jaar begeleidt hij haar.

"Arantxa was erg zenuwachtig, was zo geïmponeerd. Wat wil je ook: spelen op het centercourt van Roland Garros tegen haar idool. Ik dacht toen ze bij 6-3, 5-2 een matchpoint tegen had: probeer de game nog binnen te halen. Laat nog even zien wat je kunt."

"Als ze met 6-3, 6-3 had verloren was dat een mooie prestatie. Dan had ze het goed gedaan en had we na dit toernooi verder gegaan met de mooie weg waar we mee bezig zijn."

Finale

Het ging de laatste tijd al erg goed. Ze haalde dit jaar al bij twee ITF-toernooien de finale, die ze beide verloor. En onlangs in Madrid dwong ze Maria Sjarapova tot drie sets.

"De coach van Sjarapova zei: 'Arantxa is de enige die Maria dit jaar een set lang heeft weggespeeld.' Deze overwinning op Clijsters is een prachtige bevestiging dat we goed bezig zijn. Het doel is om binnen een jaar stabiel in de top honderd te staan."

"Het echte doel is dat ze op haar dertigste kan zeggen dat ze tevreden is over haar carrière, dat ze alles eruit heeft gehaald. Of ze dan de vijftigste, dertigste op tachtigste plaats op de wereldranglijst heeft gehaald, is niet het belangrijkste."

Spontaner

Rus is een introvert en schuchter meisje. Dat is ook Kok opgevallen. "Voor haar is dit een hele stap. Ze is er zelf ook mee bezig om spontaner te worden. Ze is introvert, houdt van rust om haar heen. Dat zal altijd zo blijven. Heel uitbundig zal ze nooit worden."

"Maar ze kan op dit vlak wel veel leren. Ze is twintig jaar, we moeten haar de tijd geven. Als je ziet wat er nu allemaal op haar af komt. De Wall Street Journal wil haar spreken. Deze prestatie kan haar erg helpen om zich ook naast de baan te ontwikkelen. Ze kan zich niet meer verstoppen. Maar eh, ze heeft wel karakter hoor. Arantxa weet precies wat ze wil."