LEIPZIG - Adelinde Cornelissen heeft zaterdagavond in Leipzig de wereldbeker dressuur gewonnen. De 31-jarige Drentse amazone, die tegenwoordig in Nijkerk woont, kreeg voor haar kür op muziek met Jerich Parzival een score van 84,804 procent.

De opvolgster van Edward Gal verdiende met dé zege van het indoorseizoen 55.800 euro, met recht Koninginnedag dus. ''Dat is leuk, maar ik rijd niet voor het geld. Ik weet eigenlijk nooit hoeveel prijzengeld er is'', zei de winnares in de NOS-microfoon.

Geen van de concurrenten kwam in haar buurt. Het zilver, met een cheque van 45 mille, was enigszins verrassend voor Nathalie zu Sayn-Wittgenstein met Digby.

De Deense kwam net boven de 8 gemiddeld uit. Daarmee bleef ze wel duidelijk de Duitse Ulla Salzgeber (Herzruf's Erbe) en Gal (Sisther de Jeu) voor.

Publiekslievelinge

Publiekslievelinge Isabell Werth kon de 'bejaarde' Satchmo onvoldoende onder controle houden en werd slechts vijfde.

De meervoudig olympisch kampioene had de 17-jarige ruin een waardig afscheid gegund op het hoogste niveau maar zag hun waarschijnlijk laatste kunststukje deels mislukken.

In het verleden had Cornelissen ook nog wel eens problemen met de drieste dan wel schichtige Parzival, maar ze is inmiddels zo ervaren en gewend aan de eigenaardigheden van haar paard dat ze de druk van haar rol als favoriet nog amper voelt.

Spanning merkbaar

Ook zaterdag in Leipzig was de spanning soms merkbaar maar het leidde niet tot serieuze ontsporingen.

''Ik had een superfijn gevoel, erg veel controle. Ik kon rijden wat ik wilde, vergelijkbaar met Den Bosch. Alleen was de score 3 procent minder. Ik zal de band eens bekijken om te ontdekken hoe dat kwam'', aldus Cornelissen, die volgend jaar tijdens Indoor Brabant de wereldbeker mag proberen te behouden.

Onmogelijke missie

Gal, wiens partner Hans Peter Minderhoud (Exquis Nadine) achtste werd, was de titelverdediger in Leipzig. Na de verkoop van zijn magistrale hengst Totilas wist hij op voorhand dat dat een onmogelijke missie zou worden.

Niettemin deed hij het voortreffelijk met Sisther de Jeu, een merrie met dezelfde vader (Gribaldi) als Totilas. Zijn totaal van 77,393 was goed voor ruim 20.000 euro.