ESPOO - De Nederlandse squashsters zijn er niet in geslaagd hun Europese titel te prolongeren.

In de finale van het EK voor landenteams in het Finse Espoo verloor Oranje zaterdag van Engeland: 3-0. De Engelse squashsters veroverden daardoor voor de 33e keer in 34 jaar de Europese titel.

Oranje zorgde vorig jaar voor een sensatie door de Britse grootmacht voor het eerst in de historie van het EK te verslaan.

Grinham en Atkinson

De Nederlandse vrouwen konden dat kunststukje zaterdag niet herhalen. Natalie Grinham ging in de eerste partij in vijf games onderuit tegen Sarah Kippax: 9-11 9-11 11-2 11-5 8-11.

Vanessa Atkinson, die haar laatste officiële wedstrijd speelde, verloor vervolgens van Jenny Duncalf: 6-11 2-11 4-11.

Noom

Orla Noom slaagde er niet in de Nederlandse eer te redden. In de partij die louter voor de statistieken werd gespeeld, moest ze haar meerdere erkennen in Dominique Lloyd-Walter: 5-11 5-11.

Hoewel Atkinson (35) niet het afscheid kreeg waarop ze hoopte, kon de voormalig wereldkampioene leven met de nederlaag tegen Engeland.

Engeland beter

''We hebben er alles aan gedaan en kunnen onszelf niks verwijten. Engeland was vandaag gewoon beter. Het is mooi geweest."

"Ik heb een prachtige tijd gehad met veel successen en ben dan ook enorm trots op wat ik heb bereikt.'' Atkinson veroverde in totaal 23 titels op de WISPA World Tour, waaronder het WK in 2004.

Mannenploeg

De mannenploeg greep naast het brons. In de strijd om de derde plaats bleek Italië met 3-1 te sterk voor Oranje. Vrijdag verloor Nederland in de halve finales kansloos (4-0) van Engeland.

Een overwinning op de sterke Italianen, die met Stephane Galifi, Marcus Berrett en Amr Swelim sinds kort beschikken over drie genaturaliseerde spelers, zat er geen moment in.

Kopman Laurens Jan Anjema zette Oranje weliswaar op voorsprong met een eenvoudige zege (11-5 11-4 11-9) op Galifi, maar zijn teamgenoten Dylan Bennett, Piedro Schweertman en Sebastiaan Weenink konden de goede start geen vervolg geven.

Wel tevreden

Coach Lucas Buit keek ondanks de nederlaag toch met een enigszins positief gevoel terug op het EK: ''Over het hele toernooi mogen we wel tevreden zijn'', aldus de negenvoudig nationaal squashkampioen.

''De grote vorm ontbrak bij de meeste spelers, maar de mannen hebben inzet en karakter getoond. Meer dan de vierde plaats zat er dit keer gewoon niet in."