AMSTERDAM - Youri Zoon is na drie van de acht wedstrijden in de PKRA World Tour hard op weg de tweede Nederlandse wereldkampioen freestyle kitesurfen te worden. De 21-jarige Zuid-Hollander schreef de afgelopen dagen met grote overmacht de derde wedstrijd in de reeks op zijn naam.

"Het gaat fantastisch dit seizoen", legt Zoon, die vorig jaar als derde eindigde in de strijd om de wereldtitel, uit. "Drie wedstrijden gereden en drie wedstrijden gewonnen. Doordat de concurrentie wisselende resultaten heeft geboekt, heb ik nu ook een mooie voorsprong in het klassement."

Na zijn zeges in Marokko en Thailand troefde Zoon bij de derde wedstrijd in Frankrijk zijn grote concurrent Alex Pastor af. De Spaanse vicewereldkampioen was in de herkansingen bezig aan een imposante reeks richting de finale door acht heats op rij op zijn naam te schrijven.

Zoon, die zich via de eerste eliminatiereeks al rechtstreeks wist te plaatsen voor de finale, had in de eindstrijd geen kind aan de Spanjaard. Met een overtuigende jurybeslissing van vijf stemmen voor en geen enkele tegen besliste hij de wedstrijd.

Consistenter

"Ik lig inderdaad op koers om wereldkampioen te worden, maar ik ben er nog niet", waarschuwt de kitesurfer die al drie jaar meedraait in de mondiale top, maar daarin telkens Kevin Langeree, Andy Yates en Pastor voor zich moest dulden.

"Het grote verschil met de voorgaande jaren is dat ik dit seizoen veel consistenter ben. Afgelopen winter heb ik gewerkt aan de punten waarop ik tekort schoot. Vooral het rijden bij minder sterke wind lag mij niet zo goed."

Materiaal

"Die training heeft geholpen. Dit seizoen heb ik al een wedstrijd gewonnen met weinig wind en één met matige wind. Ik kan dus niet meer zeggen dat dat mijn zwakke punt is. Daarnaast heb ik ook wat veranderingen in mijn materiaal gemaakt, waardoor het allemaal wat stabieler gaat."

Het seizoen in de PKRA World Tour gaat in augustus verder met de wereldbekerwedstrijd op het Canarische eiland Fuerteventura. Daarna volgen nog wedstrijden in Duitsland, Brazilië, Nieuw-Caledonië, Australië en mogelijk Zuid-Afrika.