Bij HFC Haarlem hadden we vroeger ook een Pepe. Hij kwam uit Uruguay, heel goed voetballen kon hij niet, maar daarom speelde hij ook bij Haarlem.

Hij had een gulle lach, trok een zeer droevig gezicht na een mislukte actie en groeide dus al snel uit tot een publieksfavoriet. Op een dag kwam hij terug uit z’n geboorteland met z’n broertje Alberto onder de arm. Daar hadden we wat minder plezier van, maar zolang Pepe het naar z’n zin had, vonden wij het allemaal prima.

Woensdagavond zag ik die andere Pepe weer opdraven in het maagdelijke wit van Real. Ooit een club van stand, maar nu onder roverhoofdman Mourinho uitgegroeid tot een guerrillabeweging met maar één doel: het bewind van Barcelona ten val te brengen.

Daartoe zijn alle middelen geoorloofd. De verbale oorlogen die de trainers uitvechten, worden moeiteloos voortgezet tussen de lijnen.

Ophef over niks

Met klassiek voetbal heeft het allemaal weinig te maken, wel met kaarten aannaaien, om kaarten vragen, blessuresimulatie, ophef over niks en waanzinnig slecht voetbal. Als je met zo’n selectie als Real heeft, zo destructief speelt, verdien je niet beter dan uitschakeling.

Met z’n eeuwige grijns verkracht Mourinho zo het talent van prachtige spelers als Mesut Özil, Cristiano Ronaldo, Angel di Maria en Xabi Alonso.

De verpersoonlijking van het kwaad staat bij Madrid op het middenveld en heet Pepe. Eigenlijk heet hij Kepler Laverán Lima Ferreira, maar Pepe lag wat makkelijker in de mond. Vergeleken met dit eenmansdestructiebedrijf is Nigel de Jong een koorknaap.

Slagers

Hij bezit de capaciteiten waarmee slagers als Romeo Benetti, Andoni Goicoechea, Claudio Gentile en Vinnie Jones groot zijn geworden. Met één groot verschil: deze spelers konden ook incasseren.

Als Pepe zelf een zetje krijgt, rolt hij 50 meter door. Toen hij woensdag eindelijk z’n welverdiende rode kaart ontving die hij twee 'Clásico’s' eerder al had moeten krijgen, kon ik een glimlach niet onderdrukken.

Volgens de overlevering heeft Real anderhalf jaar moeizaam onderhandeld met het kamp-Pepe waarna eindelijk tot contractverlenging werd overgegaan. In ruil voor een salaris van vier miljoen euro per jaar mag Pepe in naam van Real tot medio 2015 de velden blijven vervuilen.

Delinquenten

Soms denk ik echt dat de voetbalwereld gek is geworden. Die anderhalf jaar van onderhandelen zou ik ingekort hebben tot anderhalve minuut. Ik zou z’n contract voor z’n ogen verscheuren en hem transfervrij laten vertrekken naar een club naar keuze in Noord-Ossetië.

Daar weten ze wel raad met dit soort delinquenten. Maak het voetbal elders maar te schande, maar laat ons met rust. Pepe, weg ermee!