AMSTERDAM - De fanatieke achterban van Ajax heeft zondagmiddag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Groningen massaal de kant van Johan Cruijff gekozen.

De supporters drongen met spandoeken en spreekkoren aan op de onmiddellijke terugkeer van de voormalige nummer veertien. 'Johan, geeft ons Ajax terug' luidde een tekst op een dundoek.

De supporters vroegen ook om het vertrek van algemeen directeur Rik van den Boog. ''Rikkie rot op'', klonk het vanaf het eerste fluitsignaal in de Arena.

Bij het ''ga staan als je voor Johan bent'', bleven maar weinig supporters van de thuisclub op hun stoel zitten.

Begrip

Cruijff is met de huidige beleidsbepalers in een machtsstrijd verwikkeld omdat zij een technisch plan van de beroemde Amsterdammer niet volledig wil uitvoeren. Alle leden van het bestuur en raad van commissarissen van Ajax hebben hun vertrek al aangekondigd.

Van den Boog had begrip voor de reactie van de supporters. ''Zij hebben het proces namelijk niet meegemaakt'', zei hij.

Normen en waarden

''Wij hebben als leiding bepaald dat niemand belangrijker is dan Ajax. Het moet ook binnen de normen en waarden van Ajax gaan. En dat is de laatste tijd niet gebeurd. De supporters weten dat niet.''

''Ik snap ook dat als een icoon van het paard valt, dat het heel erg pijn doet en dat mensen iets anders willen horen dan de waarheid.''