ROTTERDAM - Rotterdam hoopt zondag rond één uur een nieuw parcoursrecord op de marathon te begroeten. Met de Keniaan Vincent Kipruto (2.05.13) als favoriet wil directeur Mario Kadiks onder de 2 uur, 4 minuten en 27 seconden finishen.

Dat parcoursrecord staat sinds april 2009, toen de Kenianen Duncan Kibet (eerste) en James Kwambai (tweede) beiden die tijd achter hun naam kregen.

Een verbetering van die tijd kan Rotterdam in de buurt brengen van het wereldrecord, dat sinds 2008 met 2.03.59 op naam staat van de Ethiopiër Haile Gebrselassie.

Raymaekers

Voor de Nederlandse atleten Koen Raymaekers en Hilda Kibet staat de marathon van Rotterdam in het teken van een nominatie voor de Olympische Spelen in Londen, volgend jaar.

Raymaekers, die een persoonlijk record van 2.11.09 heeft staan, moet dan 2.10.00 lopen. Kibet, pr 2.26.23, moet voldoen aan de eis van 2.27.24.

Of toptijden mogelijk zijn is voor een groot deel afhankelijk van het weer. De organisatoren hopen dat het niet te warm wordt en de wind niet met al te veel kracht blaast.