SEVLIEVO - Vijf vaste Nederlandse GP-rijders telt het wereldkampioenschap motorcross in 2011, dat komend weekeinde van start gaat met de Grand Prix van Bulgarije.

Jeffrey Herlings, fabrieksrijder bij KTM, geldt als titelkandidaat in de klasse MX2. Routinier Marc de Reuver begint aan zijn elfde seizoen.

Herjan Brakke is de teamgenoot van De Reuver bij het Yamaha-team van Adri van Beers. De 22-jarige Staphorster maakt zijn debuut in de zware klasse MX1. Glenn Coldenhoff (Jumbo TVE) en Mike Kras (Beursfoon Suzuki) komen net als Herlings uit in de lichte klasse MX2.

Op de WK-kalender prijken vijtien races. De Grand Prix van Nederland in Valkenswaard op 25 april is de tweede in de cyclus.

Herlings

Herlings maakte vorig jaar op 15-jarige leeftijd een flitsend debuut in de Grands Prix-races met twee zeges. Hij kon het seizoen door een schouderblessure niet afmaken. Na een operatie volgde een lange revalidatie in de winter, maar inmiddels is de jonge Brabander weer fit.

Hij won vorige maand met grote overmacht de tweede ronde van het Open Nederlands kampioenschap in Halle.

Herlings beschouwt de Duitser Ken Roczen en de Brit Max Anstie, evenals hij nog tieners, als zijn grootste concurrenten voor de titel. ''Ik weet dat het moeilijk wordt om deze jongens te verslaan, maar ik zal er alles aan doen. Ik heb alles in me om wereldkampioen te worden, dus ik zal het moeten laten zien'', blikt hij vooruit op zijn website.

De Reuver

Ook De Reuver is klaar voor het WK. Hij heeft zijn zoveelste blessure overwonnen. Moest de 28-jarige geboren Amstelvener eind vorig jaar onder mes voor een correctie aan zijn bekken, nog geen maand later volgde een schouderoperatie. Toch verscheen de winnaar van negen landstitels en vier WK-races op 20 maart aan de start van het ONK in Halle.