EINDHOVEN - Oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband staat open voor een lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité. Hein Verbruggen, erelid van het IOC, zei onlangs in de drievoudig olympisch kampioen een geschikte kandidaat te zien.

''Als er reële kansen zijn dan sta ik er zeker open voor'', aldus Van den Hoogenband. ''Maar ik ben iemand die altijd volgens een plan werkt en met een bepaalde visie."

"Een plan ligt er nog niet. Het moet wel duidelijk zijn via wat voor traject dit kan. Ik wil ook graag kunnen opereren in een team met mensen die ik kan vertrouwen.

Prins Willem-Alexander

"Maar ik heb een hart voor de sport en zou dit voor Nederland wel willen doen.'' Prins Willem-Alexander is nu het enige Nederlandse lid van het IOC.

Van den Hoogenband, die na de Spelen van 2008 zijn loopbaan beëindigde, voelt zich vereerd dat Verbruggen in hem een potentiële sportbestuurder ziet.

Mentor

''Hij is een man met verstand van zaken, een mooie mentor.'' De Brabander denkt dat hij met zijn verleden als sporter wel een toegevoegde waarde zou zijn. ''Toch is het allemaal niet zo simpel. Het is niet zo dat je een tijd zwemt en je dan kwalificeert.''

Om te beginnen zou Van den Hoogenband graag betrokken willen zijn bij de Jeugd Olympische Spelen.

Ervaringen

''Ik heb daar zelf ook mijn eerste ervaringen opgedaan en medailles gehaald. Zeven jaar later werd ik echt olympisch kampioen. Ik ben een idealist. Ik wil de nieuwe generatie graag op weg helpen. Ik wil graag iets doen wat dicht bij mij staat.''

Maar ook daarbij heeft Van den Hoogenband wel een plan nodig. ''Ik zou graag willen praten met de mensen die hierover gaan en zou iets concreets willen doen.''