DEN HAAG - Zeilster Annemieke Bes moet het de komende weken vooralsnog zonder haar 'zilveren' teamgenoten van Peking 2008 doen.

De 33-jarige matchracer is door de nieuwe bondscoach Mikael Lundh in elk geval tot eind april ingedeeld bij stuurvrouw Annemiek Bekkering en Mijke Lievens in de boot.

In deze samenstelling doet het trio vanaf maandag mee aan de wereldbekerregatta in Palma de Mallorca.

Bes behaalde bij Peking 2008 met Mandy Mulder en Merel Witteveen olympisch zilver in de Yngling.

Deze klasse heeft voor Londen 2012 plaats moeten maken voor het matchracen in de Elliot (boot tegen boot). Mulder en Witteveen varen in Spanje onder leiding van stuurvrouw Renee Groeneveld.

Sterkste combinaties

Begin mei zal Lundh, de opvolger van de naar Engeland vertrokken Maurice Paardenkooper, een nieuwe teamindeling voordragen gebaseerd op de wedstrijd- en trainingsprestaties gedurende het hele voorjaar.

Hij zal daarbij kiezen voor de sterkste combinaties van dat moment. Goede resultaten tijdens de wereldbekerwedstrijden vergroten de kans dat Nederland twee teams mag blijven inschrijven voor deze toernooien.

Voor Londen 2012 kan Lundh namens Oranje slechts één team selecteren, mits Nederland voor het olympisch matchracen een startbewijs heeft bemachtigd. De zeilsters zullen zich dit jaar vooral op het olympische wedstrijdwater in het Zuid-Engelse Weymouth moeten waarmaken, tijdens Sail for Gold (juni) en de pre-olympics (augustus).

Pfeiffer

Aan de wereldbekerwedstrijden voor de kust van Mallorca doen vrijwel alle leden van de Delta Lloyd Kernploeg mee. Alleen Lisa Westerhof is nog afwezig. De tweevoudige wereldkampioene in de 470-klasse is nog niet helemaal hersteld van de ziekte van Pfeiffer.

Zij wordt vervangen door de Griekse Afrodite Kyranakou, die toestemming heeft gekregen van de internationale zeilfederatie om deze regatta voor Nederland uit te komen, samen met vijfvoudig wereldkampioene Lobke Berkhout.