''Telkens als ik ga warmlopen, gaat het lopen. Op het WK was dat ook al twee keer het geval.'' Eljero Elia liep er een beetje verdwaasd bij na afloop van het verdwazende duel Nederland-Hongarije.

De wissel Kuijt-Elia, hij was allang in de maak, maar werd uitgesteld tot de 89e minuut.

Uitgerekend de aanvaller die een helft lang dissonant was in het verfijnde combinatievoetbal dat het keurkorps van Van Marwijk had doorgetrokken vanuit Hongarije, werd de held van de avond.

Kuijt was als het jongetje dat op last van zijn moeder en de leraar toch mee mocht doen op het schoolplein met de blitsmannetjes Robin, Ibi, Wesley, Gregory en Rafael. Een witte knol tussen vijf dressuurpaarden. Een Volkswagen tussen een Lamborghini, een Ferrari, een Porsche, een Maserati en een Jaguar.

Pijnlijk was zijn mislukte stift oog in oog met doelman Fulop bij een 1-0 stand. 'Gewoon rammen jij, Dirk,' leek Sneijder hem toe te bijten. Terecht, met 2-0 was het duel gespeeld.

Superdirrekie

De tijd leek rijp voor het racemonster dat nog in de garage stond, Elia. Waar andere kneusjes op zo'n moment in hun schulp kruipen, lijkt Kuijt een soort oerkracht in zichzelf op te roepen.

Zijn oranje shirt scheurt open van eerzucht, op zijn brede borstkas wordt een grote getatoeëerde D zichtbaar. Daaronder een groen anker en 'made in Katwijk'. Een stem zegt: is het Afellay, is het Sneijder, is het Elia, nee het is… Superdirrekie!

Herbie

Toen na rust de luxe bolides de cruise control aanzetten en Oranje ineens meer trekjes van Espanyol dan van FC Barcelona vertoonde, begon de motor van Herbie te gloeien. In de hectiek van dreigend onheil leverde hij een afgemeten voorzet op Ruud van Nistelrooij af: 3-2.

Het zullen er niet veel zijn geweest die geloofden in de rush van Afellay over de linkerkant en diens halfhoge crosspass kort daarna. Maar Kuijt hing al in gedachten in de lucht toen het leer nog getrapt moest worden. Zwevend volleyde hij raak: 4-3.

Technisch gezien was dat de knapste actie van de avond. De mislukte voorzet die iets later tergend traag over Fulop vloog en de 5-3 eindstand op het scorebord bracht, viel daarbij eigenlijk in het niet. Maar het toetje kwam de goedlachse visserszoon volledig toe.

Scherp

Zo werd een vroege wissel ineens een publiekswissel. Zo wordt de strijd om de flankplaatsen als Arjen Robben straks weer fit is, ongemeen scherp.

Want voor dit verhaaltje was het leuk om Afellay ter meerdere eer en glorie van Kuijt als een haperende Lamborghini af te schilderen, de Barcelona-speler behoorde wederom tot de drie beste Oranjeklanten.

Ikke

Drie topkandidaten dus voor twee posities. "Ja en ikke dan," zei Elia na die suggestie. "Ik blijf echt niet eeuwig warmlopen, hoor."