AMSTERDAM - Martin Laird begon met een voorsprong, verspeelde hem, maar trok toch aan het langste eind in het Arnold Palmer Invitational.

Voor de eerste keer in 46 edities heeft een Europeaan het Arnold Palmer Invitational gewonnen. En het is niet een van de grote namen, maar een Schot die hooguit een handvol wedstrijden van de Europese Tour heeft gespeeld. Sterker, hij is niet eens lid van dit circuit.

De in Glasgow geboren Laird verhuisde als jongeman naar de VS om in Colorado golf en studie met elkaar te combineren. Daarna koos hij ervoor om in de VS zijn (golf)geluk te proberen.

Fraai succes

In 2008 - na een paar seizoenen op de Amerikaanse Challenge Tour - maakte Laird zijn debuut op het hoogste niveau. In 2009 won hij zijn eerste toernooi en nu is er dus het fraaie succes in een van mooiste toernooien van het jaar.

Op Bay Hill, de baan van gastheer Arnold Palmer, begon Laird de vierde ronde met een voorsprong van twee slagen, maar hij speelde de eerste elf holes in vijf boven par en leek de zege aan Steve Marino te gaan verspelen.

Fataal

Deze robuuste Amerikaan is na ruim vier seizoenen nog zonder zege en ook nu bleef hij met lege handen staan. Een double bogey op zeventien – bal diep geplugd in het zand – werd hem fataal.

Marino speelde de laatste achttien holes op een steeds moeilijker wordende baan in 72 slagen op met -7 één slag achterstand te hebben op Martin Laird, die een 75 liet noteren.

De Schot had op de laatste hole twee putts vanaf ruim 25 meter om de zege veilig te stellen. Dat lukte vrij simpel en dus was alle ellende van de vier voorgaande uren in één klap vergeten.