STRAATSBURG - Inge Dekker en Femke Heemskerk hebben zondag op de slotdag van de Franse kampioenschappen in Straatsburg opnieuw een overwinning behaald.

Dekker zegevierde op de 50 meter vlinderslag. Met een tijd van 25,57 scherpte ze haar persoonlijk record aan.

Ze realiseerde ook de beste Nederlandse tijd ooit in een badpak van textiel. Inge de Bruijn had deze tijd sinds 2000 met 25,64 op haar naam staan.

\Het Nederlandse record is met 25,28 in handen van Marleen Veldhuis. Zij zwom die tijd in 2009 bij de WK in Rome in een inmiddels verboden snel pak.

Persoonlijk record

Heemskerk zegevierde in een persoonlijk record van 28,26 op de 50 meter rugslag. Ze won eerder de 200 wissel en verbeterde drie keer een Nederlands record. Dekker zegevierde op de 100 vlinder en 50 vrij.

De twee trainen sinds vorig jaar bij Romain Barnier in Marseille en deden daarom mee aan de Franse titelstrijd. Ze komen door de verplichtingen in Frankrijk in april niet in actie bij de Swim Cup in Eindhoven.

Heemskerk en Dekker waren eerder deze maand in Amsterdam al op dreef bij de Swim Cup, waar ze deelname aan de WK in Shanghai afdwongen. In Frankrijk trokken ze de lijn door.

''Ik heb tijdens die toernooien allemaal persoonlijke records gezwommen, met seconden eraf. Behalve op de 200 vrij. Dus ik ben heel blij. Ik heb geprofiteerd van mijn vorm'', keek de Amsterdamse op de wedstrijden terug.

Hoofdafstand

Ze zwom in Straatsburg wel een iets ander programma omdat buitenlanders niet mochten starten op de 100 en 200 vrij in verband met de estafettes.

''De 200 rug was daarom mijn hoofdafstand hier. Het was mooi dat ik daar een record op zwom. Dat ging echt goed. Romain zei na afloop dat hij wel heel benieuwd was wat ik zou kunnen als ik er echt op kan trainen. Maar ik blijf mij voorlopig toch focussen op de vrije slag.''

Heemskerk heeft nu de komende tien dagen vakantie. Vanaf 6 april hervat ze de training voor de WK in Shanghai in juli. ''Het is heerlijk om op deze manier een vakantie in te gaan. Ik heb wel het gevoel dat ik nog meer kan. Ik ben ook wel heel gretig om straks weer meer werk te gaan verzetten.''