PAPENDAL - Na de opening van een splinternieuwe BMX-crossbaan op Papendal zijn er geen excuses meer: Nederland moet olympische medailles halen volgend jaar. Vooral bij de mannen is er een sterk team, met als kopman Raymon van der Biezen.

Hij had al een paar proefritjes gereden, maar Raymon van der Biezen vond zijn eerste officiële rondgang vrijdagochtend over de bulten en jumps van de crossbaan op Papendal superkicken. “Met zoveel publiek en vuurwerk; dat is heel speciaal.”

De 24-jarige Brabander is op dit moment Nederlands beste BMX-er. Vorig jaar haalde hij de finale van het WK – Van der Biezen werd daarin vijfde – en er zijn wereldwijd maar drie crossers die het afgelopen jaar betere resultaten hebben behaald dan hij.

Mond vol tanden

De baan in de Gelderse bossen, die identiek is aan het Olympische parcours, moet Van der Biezen en zijn teamgenoten verder helpen op weg naar de wereldtop. Dat is waarom bondscoach Bas de Bever jarenlang bezig was met de realisatie van de track.

“Ik sta niet snel met mijn mond vol tanden, maar nu even wel,” zei een trotse De Bever, nadat hij zijn pupillen voor het eerst van het negen meter hoge startpodium zag duiken. “Deze baan gaat ons zeker voordeel opleveren in Londen.”

Ook Van der Biezen ziet goede kansen voor Nederlands succes in de Engelse hoofdstad. Aan de randvoorwaarden zal het in ieder geval niet liggen. “We beschikken nu over alles dat we nodig hebben. Wat kunnen we nog meer vragen?”

Wereldkampioen

Waar er bij de mannen vier startplaatsen voor de Spelen te verdienen zijn, mogen er in Londen maar maximaal twee Nederlandse vrouwen aan de start komen. Merle van Benthem hoopt een van die twee dames te zijn.

De 18-jarige Hengelose is regerend wereldkampioen bij de junioren. Ook zij is blij met haar nieuwe trainingparcours: “Dit is een superbaan, met veel uitdagingen. Het is ideaal dat wij ons op deze manier kunnen voorbereiden op Londen.”