DEN BOSCH - Adelinde Cornelissen heeft vrijdag tijdens Indoor Brabant de FEI Grand Prix op haar naam gebracht. De Drentse dressuuramazone was met haar paard Jerich Parzival in het 'klassieke werk' een klasse apart.

De jury waardeerde haar proef met een score van 82,043 procent.

Geen van de concurrenten kwam in de buurt van Cornelissen, die derhalve ook de grote favoriete is voor de wereldbekerwedstrijd (kür op muziek) van zaterdag. Ze leidt ook al in de algemene rangschikking en is al zeker van deelname aan de finale.

Cornelissen kreeg voor haar verrichting vrijdag in de Brabant-hallen een cheque van 6000 euro. Dik verdiend, vond iedere getuige. ''Heel knap gereden'', becommentarieerde oud-international Tineke Bartels.

Superproef

''Zo'n goede controle, een superproef. Als ik toch een puntje van kritiek moet geven: de eerste pirouette was niet zo heel mooi.''

Die verbetering mag de aanvoerster van de nationale equipe - nu Edward Gals kampioenspaard Totilas over de grens (dek)dienst doet - zaterdag in de laatste WB-kür van de voorronde laten zien.

De Duitse vedette Isabell Werth (Warum Nicht) eindigde met 75,277 als tweede, vóór de Deense Nathalie zu Sayn-Wittgenstein (Digby) en Hans Peter Minderhoud (Exquis Nadine), die op respectievelijk 73,745 en 72,574 uitkwamen.

Gal, als titelverdediger sowieso welkom in Leipzig, eindigde met Interfloor Next One, ook na het vertrek van Totilas niet zijn beste paard van stal, als zesde (71,574).

Van Grunsven

'Miss Indoor Brabant', Anky van Grunsven, vertelde als toeschouwster te hebben genoten. ''Een mooie wedstrijd, met een topscore van 82 procent.''

Zelf boekte ze in het verleden tien WB-zeges in Den Bosch, maar kijkt nu toe totdat haar jongste troef IPS Upido aan het grote werk toe is. Ze werkt ''lekker in het zonnetje thuis'' naar volle tevredenheid met de pas 10-jarige hengst.

''Ik ben blij hoe het gaat. Ik denk dat ik volgend jaar hier weer rijd. Dat ga ik zeker proberen. De kwaliteiten van Upido? Hij is vooral heel mooi. De piaffe is een sterk punt en hij kan goed galopperen. Maar het belangrijkste is dat we een combinatie worden. Dat is een spannende maar ook leuke weg om te gaan'', aldus de de drievoudig olympisch kampioene uit Erp, die al voorzichtig aan Londen 2012 durft te denken.