OOSTERBEEK - Het Nederlands mannenhandbalteam mist de komende kwalificatieduels voor het Europees kampioenschap 2012 eerste doelman Gerrie Eijlers. De ervaren sluitpost heeft zich om privéredenen afgemeld bij bondscoach Harrie Weerman.

Thijs van der Mortel is opgeroepen als vervanger.

Oranje speelt volgende week twee keer tegen Griekenland. Eerst woensdag 9 maart op Kreta, daarna zaterdag 12 maart in Rotterdam.

Het team van Weerman speelt in een poule met Noorwegen, Tsjechië en Griekenland om deelname aan het EK van 2012 in Servië.

Ook routinier Mark Schmetz ontbreekt in de selectie. Weerman geeft voor de rechterhoekpositie de voorkeur aan Bobby Schagen en Nick Verjans. Verder is Wai Wong, die in Duitsland speelt bij TSV Bayer Dormagen, als zestiende man toegevoegd aan de groep.

Jong talent

Bondscoach Weerman laat op de website van het handbalverbond weten dat hij voor de duels met Griekenland kiest voor jong talent. ''Ik heb de opdracht gekregen om, op weg naar 2016, aan een nieuw en verjongd Oranje te bouwen. Dit betekent dat we komende jaren zo’n tien tot twaalf talenten laten doorstromen naar de groep van twintig. Het gevolg is dat een deel van de huidige selectie intact blijft, maar ook dat oudere spelers zullen afvallen.''

De 34-jarige Schmetz zal er gezien zijn leeftijd in 2016 niet meer bij zijn, zegt Weerman. ''Dit wil echter niet zeggen dat Mark nu uit beeld is. Hij speelt iedere week op het hoogste niveau in de Duitse Bundesliga en is met zijn kwaliteiten en ervaring nog altijd van grote waarde in de groep.