AMSTERDAM - Vrouwenbondscoach Max Caldas heeft zijn programma voor de komende maanden rond. De internationals moeten heel veel trainen, maar stick en bal zijn daar lang niet altijd bij nodig. Hockeytechnisch mogen ze zich bij de clubs ontwikkelen.

De komende tijd staan er slechts zes hockeytrainingen op het programma. De huidige voorselectie van dertig speelsters zal wel iedere week een loop- en twee krachttrainingen afwerken op Papendal.

De wekelijkse oefensessie met Oranje is vooral bedoeld om te werken aan structuren en strategie, hockeytechnische vordering moet plaatsvinden bij de clubs.

De bondscoach geeft de internationals dus als het ware terug aan de clubs, maar hij gaat daar wel iedereen intensief volgen. Iedere week Caldas een team uit waarvan hij op zondag de wedstrijd bekijkt, de hele week aanwezig is bij trainingen en de volgende zondag weer present is bij de wedstrijd.

Goed beeld

"Zo krijg ik echt een goed beeld van alle speelsters in de competitie", legt Caldas uit. "Ik wil niet iemand afrekenen op wat ze op een willekeurige zondag laat zien. Misschien heeft iemand een superdag, maar misschien is iemand wel licht geblesseerd of heeft ze problemen thuis waardoor ze juist geen lekkere wedstrijd speelt."

Caldas hoopt op deze manier niet alleen het niveau van Oranje omhoog te krikken, maar ook dat van de Rabo Hoofdklasse.

"Andere toplanden hebben niet zo grote clubcompetitie als wij en daarom werken ze daar vaker oefenstages met het nationale team af. Wij hebben die ruimte niet, maar we hebben wel die sterke competitie. Ik hoop dat iedereen de competitiewedstrijden als interlands gaat beschouwen om zichzelf op die manier te ontwikkelen en te leren onder druk te spelen."

In de kijker spelen

Voor speelsters die niet in Oranje zitten een mooie kans om zich in de kijker te spelen bij de keuzeheer. En dat is ook bedoeling van Caldas. "Want de beste spelers moeten in het Nederlands elftal spelen."

Wat dan weer niet wil zeggen dat de huidige internationals meteen moeten vrezen voor hun plek. "Ze zitten natuurlijk niet voor niets in de selectie. Het zijn stuk voor stuk ontzettend goede hockeysters. Maar juist daarom verwacht ik van hen iets extra’s."

"Ik geef iedereen ruimte en vrijheid door anders met Oranje te trainen, maar ik wil daar wel wat voor terug. Van de internationals verwacht dat ze in vorm zijn. Vorm is king. Maar in vorm zijn betekent niet alleen maar mooie doelpunten maken. Ik verwacht ook dat ze hun team qua spel, uitstraling en gedrag bij de hand nemen en beter maken."