Het pingelmannetje, een term ooit bedacht door collega Willem Vissers van de Volkskrant en net als ik een groot liefhebber, wordt met uitsterven bedreigd. Ze kunnen het niet meer, ze doen het niet meer of ze worden niet meer opgesteld. Zoals Eljero Elia.

Jaha, Lionel Messi. Die kan 't, mag 't en doet 't nog wel. Goddank. En Arjen Robben als-ie fit is. Synchroon aan hun hupjes maakt mijn hart sprongetjes. Steeds net een fractie te snel voor de tegenstander, de bal als een vlieger in hun macht. Heerlijk, maar helaas ook uitzonderlijk.

De leefomstandigheden voor pingelmannetjes verslechteren ieder jaar. Verdedigers worden steeds meer geselecteerd op snelheid, lenigheid en beweeglijkheid.

Ivanovic van Chelsea, Evra van United, Pepe van Real; het zijn topatleten die in niets doen denken aan de statische koptoppers van vroeger waar het fijn omheen slalommen was.

Capriolen

Coaches zijn de grootste vervuilers. Zelfs pingelmannetjes moeten tegenwoordig achter een verdediger aanrennen. Dat heet modern, maar slaat nergens op, want ze kunnen niet verdedigen (zie de acties van Leonardo tegen Ajax en VVV) en hebben geen energie meer om voorin gevaarlijk te worden, waardoor hun tegenstander denkt: nou daar hoef ik ook niet voor achterin blijven.

Een ander gevaar: De Bal. De huidige kunststoffen knikkers maken zulke rare capriolen dat veel aanvallers denken: de groeten, waarom zoveel energie verspillen en aanslagen riskeren als je met een welgemikte trap ook de held kunt zijn? Plus: als het misgaat, sta je alweer in de positie. (Braak)

Getalenteerde pingelaars als Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Alessandro Del Piero en Robin van Persie zijn teveel gaan parasiteren op hun traptechniek. Zelfs Luis Suarez schiet dit seizoen veel meer dan dat hij rommelt.

Solisten

Een ander gevaar is dat de pingelmannetjes spelverdeler willen worden. Cruijff werd dat op een gegeven moment, Van Persie en Kaká ook. Lekker de lijnen uitzetten, de bal het werk laten doen. 'Ik kan riskante acties maken of toffe dingen doen met de bal die later in de samenvatting terugkomen, maar wat heeft mijn team daaraan,' legde Van Persie drie jaar geleden tevergeefs aan me uit.

Andere solisten transformeerden tot pure goalgetters. Ze blijven dichtbij het doel en maken alleen een actie als ze daardoor meteen in scoringspositie komen. Ronaldo, Romario, Mounir El Hamdaoui en Francesco Totti zijn steeds meer gaan leven voor dat vieze woord: rendement.

Vrijmetselaars

Verscholen als vrijmetselaars schijnen ze nog te bestaan: particuliere voetbalschooltjes waar onderricht wordt gegeven in de edele passeerkunst. Een andere collega, Dennis Jansen van het AD, laat zijn twee oudste zonen naar Ton Jenners voetbalacademie gaan.

Een dure grap, want Senne en Pieter Jansen zitten ook nog gewoon op voetbal. Naast Natuurmonumenten moet er dus ook een fonds komen genaamd Pingelmonumenten. Rob Rensenbrink heeft toch niets te doen.