POZNAN – Willem Hertzberger speelde een hoofdrol in de 3-2 zege van de Oranjemannen op Polen. De verdediger pushte Nederland uit een knappe cornervariant op voorsprong en versierde de korte hoekslag waaruit Oranje op 2-1 kwam. Daarnaast was de rechtsachter aanwezig bij een opstootje in de slotfase.

Het begon allemaal zo mooi in de spetterende laatste poulewedstrijd. Hertzberger pushte in de eerste helft een ingestudeerde corner tegen de netten.

"Die was inderdaad bewaard voor speciale gelegenheden. De Keller-corner. Florian (assistent Keller, red.) neemt ze zo bij de Zehlendorfer Wespen, waar ik dit zaaljaar ook speelde. Wij hebben hem in het team geïntroduceerd."

'Vaak op getraind'

"Vaak hebben we op die corner getraind. Tot het WK hebben we die variant geheim gehouden. Tegen Polen konden we hem gebruiken, we wisten hoe Polen uitliep en waar de keeper zou zijn. Hij klopte, de eerste keer. We wilden hem in de tweede helft nogmaals nemen, maar die mislukte.

Oranje kwam drie keer op voorsprong en staat ondanks de zege met lege handen. "Een raar gevoel", is wat de oudste Hertzberger aan het vrijdagavondduel overhoudt. "We winnen van Polen, halen twaalf punten in de poule, maar zijn niet door naar de halve finale. We hebben het zelf laten liggen, in deze wedstrijd. We hadden een aantal corners en veldkansen. Zonde."

'Te weinig gemaakt'

"Uiteindelijk komen we één doelpunt te kort. We hebben er een te weinig gemaakt. Ik denk dat de kansen op een doelpunt van ons groter waren dan de mogelijkheid om een treffer minder tegen te krijgen. Hun doelpunten kwamen allebei voort uit strafcorners. Daar was weinig aan te doen."

In de laatste minuut was de verdediger betrokken bij wat onvriendelijkheden in de Poolse cirkel. "Robert Tigges kreeg een zet. Dan kom ik voor mijn teamgenoot op. We gaan ons niet zomaar van het veld af laten drukken door die Polen."