POZNAN – Maartje Cox had tegen Tsjechië al welgeteld een minuut gespeeld, maar vrijdag kreeg de tweede keeper van de Nederlandse zaalvrouwen wat meer speeltijd in de met 7-0 gewonnen wedstrijd tegen Oostenrijk.

"Ik wist vooraf al dat ik zou invallen", vertelde de 20-jarige sluitpost na afloop van de laatste groepswedstrijd, waarin Oranje de eerste plaats veiligstelde."En ik moet zeggen dat ik toch anders de warming-up inging dan normaal. Je beleeft zo’n wedstrijd anders als je mag spelen."

Cox schikt zich overigens goed in haar rol als reservekeeper. "De beste spelers moeten in het veld staan", vindt de nuchtere Brabantse. "En Adinda (Boeren, red.) is beter dan ik. Ze heeft meer ervaring en loopt de strafcorners goed uit. Ik geniet gewoon van iedere minuut die ik mag spelen."

"Het is eigenlijk al bijzonder dat ik hier ben. Ik ben nooit een fanatieke zaalhockeyer geweest, maar vanuit Jong Oranje werd ik eind vorig jaar opgeroepen voor de voorselectie van de zaalploeg. Dit is mijn eerste winter dat ik serieus zaalhockey en nu sta ik op het WK, dat is ontzettend gaaf."