POZNAN - Adinda Boeren verrichtte donderdag enkele belangrijke reddingen en daarmee leverde de goalie van de Oranjevrouwen een grote bijdrage aan de belangrijke 3-0 zege op Europees kampioen Oekraïne. Boeren was wel toe aan een spannende wedstrijd.

"Die eerste twee wedstrijden waren voor mij als keeper niet zo heel leuk", blikt Boeren terug op de eerste WK-duels tegen Kazachstan (9-0) en Argentinië (8-2). "We wonnen makkelijk en ik kreeg bijna niets te doen. Het is moeilijk om dan gefocust te blijven."

Woensdagavond moest de sluitpost voor het eerst serieus aan de bak toen Tsjechië het Nederland lang lastig maakte. Voor die test slaagde Boeren, maar donderdag werd ze nog meer op de proef gesteld. Vooral vlak na rust, toen Oekraïne alles op alles zette om de 2-0 achterstand ongedaan te maken.

Controle

Terwijl Nederland probeerde de controle te houden, dook er plots een aanvaller voor de neus van Boeren op. De keeper bedacht zich geen moment en smeet zich voor de bal, waarmee ze een zeker doelpunt voorkwam.

"We wisten dat Oekraïne erop zou klappen in de tweede helft", zegt Boeren nuchter. "En dan kan het wel eens gebeuren dat er iemand door onze verdediging glipt. Op zo’n moment moet je als keeper niet nadenken, maar gewoon doen wat je het beste lijkt. Gelukkig ging dat goed."

De volgende wedstrijd van Oranje is de op papier makkelijke laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk.

Gelijkspel volstaat

Oranje heeft vrijdagmiddag aan een gelijkspel genoeg om als groepswinnaar naar de halve finale te gaan. En dus kan Boeren zich voorstellen dat collega-keeper Maartje Cox ook wat speeltijd krijgt.

"Ik weet wat het is om tweede keus te zijn. Vorig jaar was ik tweede keeper tijdens het EK. Ik vond het prachtig als ik af en toe wat minuten mocht maken. Dus als de bondscoach vanmiddag Maartje speeltijd wil geven, snap ik dat goed. En ik gun het Maartje ook. We slapen bij elkaar op de kamer en kunnen het hartstikke goed met elkaar vinden."