POZNAN - De Nederlandse zaalhockeyers hebben donderdagavond met 3-1 gewonnen van Australië. Robert Tigges nam alle Oranjetreffers voor zijn rekening. Door de zege is Nederland nog altijd kansrijk voor een plaats in de halve finale.

Nederland had in de tweede wedstrijd van de dag – eerder werd met 8-5 van Duitsland verloren – al snel een 2-0 voorsprong te pakken. In de tweede en vierde minuut van de wedstrijd verschalkte Robert Tigges de Australische keeper.

Maar toch zat Oranje nog niet in een zetel, want de fysiek sterke Aussies drongen aan en waren enkele keren dichtbij een treffer.

Goed keeperswerk

Dankzij goed keeperswerk van Laurens Goedegebuure en een beetje geluk hield Oranje de de boel achterin schoon. Pas toen Tigges kort voor rust ook de 3-0 maakte, leek de wedstrijd gelopen.

De tweede helft werd een wat rommelig schouwspel waarin beide ploegen leken te voelen dat ze eerder op de dag ook al een wedstrijd hadden gespeeld. Maar Australië wist zich in de laatste tien minuten toch nog op te richten voor een slotoffensief.

Druk

Lang hield Nederland stand, maar enkele minuten voor tijd vloog een Australische strafcorner toch achter Goedegebuure: 3-1. De druk op de Nederlandse goal werd nog even flink opgevoerd en Nederland kwam goed weg toen een nieuwe korte hoekslag tegen de lat werd gesleept.

Die bal op de lat bleek cruciaal, want intussen tikte de klok door in Nederlands voordeel. Hoewel de Australiërs vochten als leeuwen, hield de ploeg van bondscoach Robin Rösch de 3-1 vast.