POZNAN- De Nederlandse zaalvrouwen hebben zich op het WK Indoor geplaatst voor de halve finale. Oranje versloeg in haar vierde poulewedstrijd Europees kampioen Oekraïne met 3-0. Belle van Meer (twee keer) en Marieke Dijkstra zorgden voor de Nederlandse productie.

Zoals verwacht werd het treffen tussen de twee favorieten in poule A een tactisch duel waarin beide ploegen elkaar weinig ruimte gaven. Veldkansen vielen er daarom niet of nauwelijks te noteren. Het doelgevaar kwam van strafcorners.

Nederland kreeg er daar voor rust vijf van en Oekraïne slechts een, dus was de 2-0 ruststand voor Oranje terecht. De eerste corner werd al in de vijfde minuut benut door Belle van Meer: 1-0. Van Meer was ook de maker van de tweede, in de slotseconden van de eerste helft.

Groene kaart

Oranje had die laatste corner afgedwongen door Oekraïne - dat door een groene kaart tijdelijk met een speler minder speelde - vol onder druk te zetten en zelfs keeper Adinda Boeren te wisselen voor een veldspeler, waardoor Marieke Dijkstra als vliegende keeper fungeerde.

Na de pauze liet de Europees kampioen de afwachtende houding varen en ging het meer op de aanval spelen. Boeren hield Nederland in die fase knap overeind en ook de paal hielp een handje mee.

Storm

Even leek de Oost-Europese storm te gaan liggen, maar juist toen kreeg Dijkstra een groene kaart wegens vermeend gevaarlijk spel. Oekraïne koos ervoor de eerder door Oranje gebruikte tactiek te gebruiken, dus de doelvrouw werd naar de kant gehaald en met zes veldspelers werd gejaagd op de aansluitingstreffer.

Maar het koele Oranje overleefde ook deze twee minuten en toen er weer een numeriek evenwicht was deed Dijkstra het duel uit een strafcorner op slot: 3-0.

De ploeg van bondscoach Joost van Geel is nu al zeker van een plaats in de halve finale en heeft vrijdag tegen Oostenrijk aan een punt genoeg om groepswinnaar te worden.