POZNAN - IJzig kalm zat Joost van Geel woensdagavond op zijn stoel tijdens Tsjechië-Nederland. Ook toen de Tjechische vrouwen met 1-0 leidden en Oranje fout op fout stapelde. Alsof de bondscoach gelaten toekeek hoe zijn ploeg ten onder ging. Maar dat was niet zo.

"Ik deed dat bewust", vertelde Van Geel kort na de wedstrijd, die uiteindelijk met 5-1 door Nederland werd gewonnen.

"Dit was een soort schaakwedstrijd. Het bloed moest naar het hoofd, niet naar de spieren. Het zou niet helpen als ik dan langs de lijn sta te schreeuwen. Dat zorgt alleen maar voor onrust. Ik deed mee aan het schaakspel."

Verlossing

Met resultaat, want in de laatste tien minuten zette Oranje de tegenstander schaakmat. "Die 2-1 van Kiek (Kiki Collot d’Escury, red.) was de verlossende", keek de keuzeheer terug. ‘Dat is toch echt haar klasse. Uit het niets kan ze een opening vinden en scoren.’

Op zoek naar verklaringen voor de slechte eerste helft van Oranje verschool Van Geel zich niet achter de razendsnelle openingtreffer van Tsjechië. "Daar was ik niet van ontdaan. Ik wist dat we ze konden breken." De keuzeheer nam wel het woord gemakzucht in de mond.

Superscherp

"De eerste twee wedstrijden gingen heel gemakkelijk. Tegen Kazachstan was iedereen superscherp omdat het de eerste wedstrijd was. Tegen Argentinië stond ook iedereen er, want het was toch Argentinië, een groot hockeyland. En dan sluipt er langzaam iets in de ploeg van: ah, nu lekker tegen Tsjechië."

"Ik overdrijf nu een beetje, maar gemakzucht speelde zeker een rol vanavond. Ik zei meteen na de wedstrijd ook tegen de meiden: ‘Het is mooi en aardig dat we gewonnen hebben, maar knoop wel in je oren dat je op dit WK geen enkele wedstrijd op je sloffen wint."