ASSEN/IJSSELSTEIN - Het Nederlandse grand-prixmotorraceteam van Arie Molenaar is ter ziele. De motorhandelaar uit IJsselstein heeft woensdag zijn licentie voor deelname aan het wereldkampioenschap wegrace teruggegeven aan rijdersorganisatie IRTA.

Molenaar is er de afgelopen dagen niet in geslaagd zijn financiële tekort van 350.000 euro aan te vullen.

Molenaar is zeventien jaar actief geweest op het hoogste raceniveau. Met de Japanner Haruchika Aoki behaalde hij in 1995 en 1996 de wereldtitel in de 125cc. Komend seizoen zou Molenaar Racing GP met de Drent Jasper Iwema en de Spanjaard Luis Salom uitkomen in de lichte motorsportklasse.

Voor Iwema gloort er hoop. Hij onderhandelt momenteel met twee buitenlandse teams om alsnog een startplek in het WK te bemachtigen.

Niet verantwoord

Begin vorig week kwam Molenaar naar buiten met zijn financiële problemen. Diverse sponsors waren op het laatste moment afgehaakt, vooral omdat een contract voor de tv-rechten niet doorging. Met een gat van 350.000 euro op een begroting van 1,2 miljoen euro vond de teameigenaar het niet verantwoord het seizoen aan te vangen.

Op verzoek van het TT-circuit in Assen stelde Molenaar zijn besluit om ermee op te houden nog even uit. Het circuit riep sponsors en bedrijven op het enige Nederlandse GP-team de helpende hand te reiken. Het leverde contacten op en Molenaar probeerde tot en met dinsdag de onderhandelingen tot een goed einde te brengen. ,,Deze inspanningen en initiatieven ten spijt, bleek het niet genoeg'', meldde het circuit woensdag in een persbericht.

Buitenlandse interesse

Iwema tekende eind vorig jaar een contract bij Molenaar. De 21-jarige wegracer sloot in 2010 het WK in de 125cc af als zestiende met 34 punten. Het was de beste prestatie van een Nederlandse wegracer in jaren. Manager Jan Abbink verwacht dat zijn pupil nog voor het weekeinde kan tekenen bij een buitenlands team.

Het raceteam van Molenaar was een begrip in de Nederlandse motorsport. Vanaf 1999 kreeg het team een Neder