Om zestien minuten over twee betreedt hij de zompige grasmat van het knusse stadion van Wolfsburg. Weggedoken in zijn trainingsjack, oordoppen in. De paar Bayern-fans, die al klaar zitten voor de hervatting van de competitie, herkennen hem meteen en scanderen luid zijn naam.

Arjen Robben wuift kort, voelt aan het gras en duikt de catacomben in. Hij loopt pal langs me, maar ziet en hoort niets. Louis van Gaal grijnst. "On-ge-loof-lijk," beweert hij.

"Die had meteen zijn balgevoel weer terug, na al die maanden." Van Gaal doet uiterst monter. Hij staat twee tv-verslaggevers te woord, noemt de winst van Borussia Dortmund, een avond eerder bij Bayer Leverkussen, ongunstig, hij gelooft nog in het kampioenschap. Arjen begint niet, verklapt Van Gaal, hij zou het kunnen maar neemt geen risico.

Geluk

"Het droomscenario zou zijn dat we bij rust met 1 of 2-0 voorkomen en dat ik hem dan kan brengen." Vandaar dat Robben, als de warming-up begint en het stadion vol loopt, in zijn eentje in de catacomben zijn oefeningen doet en journalisten en fans zich afvragen of hij er überhaupt wel bij is.

Dat blijkt als er om half vier wordt afgetrapt. Robben neemt plaats in de groenwitte dug-out, naast Hoek, Jonker en Van Gaal. Die ziet dat zijn Bayern veel sterker start dan Wolfsburg. McClaren houdt na het vertrek van Dzeko naar Manchester City alleen Grafite over in de aanval en dat is te weinig. Bayern komt met geluk op 0-1 (Müller), Van Bommel krijgt een kans en Lahm mist een penalty, een tweede goal kan niet uitblijven.

Blessure

Maar dan, opeens, raakt Ribery geblesseerd. Er zijn achttien minuten gespeeld. Van Gaal moet zijn plannen met Robben wijzigen. Als Ribery wordt afgevoerd, draaft Arjen op. In de 23e minuut heeft hij zijn eerste Bundesliga-balcontact van het seizoen.

Van Bommel moedigt hem aan en slaat hem op zijn kont, de fans houden hun adem in. Robben kan het nog, al begint hij ingetogen. Zijn passes en snelheid zijn goed, dribbels stelt hij uit. In de rust is hij maar even in de kleedkamer.

Gretig

Van Gaal zegt kort wat. Arjen Robben gaat al snel naar buiten, zijn warming-up maken voor de tweede helft. Weer alleen op het veld. Na rust wordt hij steeds beter, al blijven de passeeracties spaarzaam en moeizaam. Maar hij schiet goed en is dreigend. Hij is terug. Als Wolfsburg dan toch 1-1 maakt, zet hij pal voor tijd aan voor een demarage.

Bayern lijkt daaruit te gaan scoren, buitenspel voorkomt de winst. Na afloop wordt Robben ondervraagd door alles en iedereen. Perschef Hörwich sjouwt hem overal mee naar toe. Hij volgt gretig en straalt. 2 augustus is nu echt ver weg. Over de 1-1 wordt niet gesproken. Over het drama-Ribery al helemaal niet.