AMSTERDAM - De Cleveland Cavaliers hadden vorig jaar rond dit tijdstip nog het beste record van alle clubs in de NBA. De ploeg verloor aan de hand van LeBron James nauwelijks wedstrijden en reikte tot de halve finale in de play-offs.

Na het vertrek van James deze zomer naar Miami Heat zakten de Cavaliers volledig in en verloor het maar liefst 25 wedstrijden achter elkaar, wat een record betekende in de NBA.

Het dieptepunt werd afgelopen maandag bereikt in de wedstrijd tegen Dallas Mavericks. De Cavaliers waren dicht bij een zege, maar verloren met 99-96 en kwamen daarmee in de recordboeken.

De ploeg uit Cleveland verloor namelijk voor de 25e maal op rij een wedstrijd in de NBA en dat was nog nooit eerder gebeurd.

''Je wilt dat dit leed iemand bespaard blijft. Zo vaak verliezen is het zwaarste wat er is'', liet de topscorer van de Cavaliers, Antawn Jamison, na de wedstrijd tegen de Mavericks weten.

LeBron James

Hoe anders zag de wereld er een jaar geleden uit. LeBron James speelde nog in Cleveland en de lokale trots eindigde bovenaan in de Eastern Conference. In de play-offs werd in de eerste ronde Chicago Bulls verslagen, maar in de halve finale zette Boston Celtics de Cavs de voet dwars.

Dat was voor James het teken om zijn heil te zoeken bij een andere club. Hij vond onderdak bij Miami Heat waar NBA-ster Dwayne Wade al speelde en hoopte met die club wel een prijs te winnen. James werd verafschuwd in Cleveland en uitgemaakt voor geldwolf, maar diep in hun hart wisten de supporters misschien ook wel dat hiermee een einde kwam aan het succes van hun club.

Verval

Met het vertrek van James werd het verval van de Cleveland Cavaliers ingezet, maar ook de afwezigheid van andere sterkhouders zoals Anderson Varejao en Mo Williams zorgt ervoor dat de Cavs geen wedstrijden weten te winnen. Beide spelers kampen al het hele seizoen met blessures en worden node gemist.

De dit seizoen aangestelde coach Bryon Scott zoekt echter geen excuses voor de vele verliezen en houdt hoop. ''We moeten gewoon blijven spelen en hard werken. Op de lange termijn is dit het beste wat ons kon overkomen. Ik weet dat het raar klinkt, maar daar ben ik van overtuigd. De jongens gaan het meer waarderen als we straks weer wedstrijden winnen. Daar gaan we profijt van hebben. Het is geen kwestie óf we gaan winnen, maar wanneer.''

Deze week staan wedstrijden op het programma tegen Detroit, de Los Angeles Clippers en Washington. De tijden van een jaar geleden zullen niet herleven in Cleveland, maar een overwinning deze week zal hetzelfde gevoel geven als het winnen van het kampioenschap in de NBA.