GARMISCH-PARTENKIRCHEN - De Italiaanse skiër Christof Innerhofer heeft woensdag bij de wereldkampioenschappen ski in het Duitse skioord Garmisch-Partenkirchen het goud veroverd op de super-G.

Alle favorieten beten zich op de steile Kandaharpiste stuk op de tijd van 1.38,31 die Innerhofer neerzette.

De Oostenrijker Hannes Reichelt kwam nog het dichtst in de buurt, maar hij was met 1.38,91 nog altijd een dikke halve seconde minder snel dan de 26-jarige Innerhofer. Reichelt verdiende het zilver. De bronzen medaille ging naar de Kroaat Ivica Kostelic, de torenhoge favoriet voor de titel op de super-G. De onbetwiste leider in de algemene wereldbeker klokte 1.39,03.

De Zwitserse titelverdediger Didier Cuche miste net het podium. Hij gleed naar de vierde tijd (1.39,34). Andere specialisten op de snelheidsdiscipline misten op de moeilijke en ijzige helling een poortje en haalden de finish niet. Onder de afvallers de Noorse olympisch kampioen Aksel Lund Svindal, de Canadees Erik Guay en de Oostenrijker Michael Walchhofer.

Misser

De Amerikaan Bode Miller raasde hard naar beneden en lag halverwege onder de tijd van Innerhofer, maar ook hij maakte een misser en verloor een skistok. Miller kon daarna de snelheid niet meer vasthouden en zette uiteindelijk de twaalfde tijd neer.

Innerhofer boekte zijn allereerste succes op een groot kampioenschap. Hij behoorde vooraf tot niet tot de uitgesproken kanshebbers, maar was wel een te vrezen outsider. In 2008 won hij nog de afdaling van Bormio. "Ik zei tijdens de race tegen mezelf: Christof, geef alles. Ik kan mijn geluk niet op. Het is te gek, ik kan nauwelijks geloven dat ik echt hebt gewonnen", reageerde de verrassende wereldkampioen.