POZNAN - De Nederlandse zaalmannen zijn met een overwinning begonnen aan het WK in Polen. Het stugge Canada werd dinsdagavond met 5-1 aan de kant gezet. Robert Tigges en Mirco Pruyser namen ieder twee treffers voor hun rekening.

Oranje kwam tegen de Noord-Amerikanen hoopvol uit de startblokken. Binnen twee minuten kreeg Nederland een strafcorner, die Robert Tigges tegen de Canadese keeper pushte.

Na de bliksemstart zakte Oranje iets terug. Nederland zocht naar een gaatje in de defensie van de tegenstander, maar het Canadese fort stond stevig op zijn grondvesten.

Pas een minuut voor rust kon Nederland de opgetrokken muur aan het wankelen brengen. Robert Tigges bracht, na voorbereidend werk van Willem Hertzberger, Oranje op 1-0. In het begin van de tweede helft was het opnieuw de captain van Nederland die raak schoot: 2-0.

Rake corner

Het verzet van Canada leek gebroken, maar een rake corner van Jonathan Roberts zorgde ervoor dat de spanning terugkwam in de eenzijdige wedstrijd: 2-1.

Amper een minuut na de tegentreffer bracht Willem Hertzberger na een indrukwekkende rush de marge weer op twee. Mirco Pruyser gaf de eerste zege van de Oranjemannen nog meer glans door in de slotminuut voor de 4-1 en de bijzonder fraaie 5-1 te tekenen.

Vrouwen

Eerder op de dag begonnen de Nederlandse vrouwen het toernooi met een nog grotere zege. Het werd liefst 9-0 tegen het arme Kazachstan, dat weinig had in te brengen tegen het oppermachtige Oranje.