AMSTERDAM - Zeilcoach Maurice Paardenkooper treedt in dienst van de Engelse zeilfederatie. De 49-jarige trainer gaat de Britse vrouwen in de nieuwe olympische Elliot-klasse (matchracen) klaarstomen voor Londen 2012.

Ook krijgt de voormalige bondscoach van het Nederlands watersportverbond (KNWV) andere taken bij de olympische zeilploeg van de Britten.

"Dit is een prachtige kans om te leren en te ervaren hoe de Engelsen met hun zeiltalenten omgaan", liet Paardenkooper dinsdag weten.

"Zeilen is met roeien de sport die voor Engeland de meeste olympische medailles bij Londen 2012 moet binnenhalen. Bij de laatste wereldbeker in Miami werden liefst veertien plakken door de Britten veroverd. Ik ben er trots op dat ik een rol krijg in het Engelse zeiltraject."

Onvrede

Paardenkooper fungeerde als bondscoach van het KNWV tijdens de Zomerspelen van Atlanta 1996, Sydney 2000, Athene 2004 en Peking 2008. Tijdens die laatste Olympiade behaalde zijn Yngling-ploeg zilver. Vorig jaar stapte hij op als bondscoach uit onvrede met het topsportbeleid van het KNWV.

"Nee, daar heb ik geen spijt van gehad", gaf Paardenkooper aan. "Er was te veel geneuzel rond de kernploeg. Ik vond het allemaal niet professioneel genoeg. Daarom heb ik de eer aan mezelf gehouden. Ik kan nu vol energie aan mijn Engelse avontuur beginnen. Daar staan het zeilen en het presteren tenminste wel centraal."