CESANA - Ze bewaarden hun beste optreden ooit tot de afsluiting van het wereldbekerseizoen 2010/2011. Bobsleesters Esmé Kamphuis en Judith Vis verrasten zaterdag op de Italiaanse baan in Cesana met de tweede plaats in de achtste en laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen.

Alleen het Canadese duo Helen Upperton en Shelley-Ann Brown ging over twee runs sneller naar beneden.

''We hebben dit seizoen stappen gezet, ik kijk uit naar de wereldkampioenschappen over twee weken in Königssee'', aldus Kamphuis, die het wereldbekerseizoen als zesde in het eindklassement afsloot.

Topseizoen

Kamphuis maakt een topseizoen door. Met Judith Vis aan haar zijde - die nam na de Olympische Spelen in Vancouver de rol van remster over van Tine Veenstra - nieuw materiaal en de nieuwe bondscoach Todd Hays bleek de Nederlandse pilote ineens een stuk stabieler in de prestaties dan in de afgelopen jaren.

De derde plaats op de EK in Winterberg gaf onlangs al een indicatie dat Kamphuis de aansluiting met de internationale top had gevonden. De eerste echte podiumplaats in de wereldbekercyclus bevestigde zaterdag opnieuw die gedachte.

Belangrijk

''De komst van Hays als bondscoach is belangrijk geweest. We zijn het seizoen ingegaan met nieuw materiaal, een vrij onervaren remster (Vis) en een coach die niet eerder als coach optrad. Het was afwachten hoe dat allemaal zou uitpakken'', keek Kamphuis zaterdag terug op haar geslaagde wereldbekerseizoen.

''De samenwerking met Hays verloopt hartstikke goed. We praten veel over de banen, over het sturen. Ik krijg veel vertrouwen van hem. Dat heeft een hele positieve uitwerking op me. In het verleden had ik vaak het gevoel dat ik alles alleen moest doen.''

Lastig

De tweede plaats in Cesana deed Kamphuis zaterdag veel. De Italiaanse baan staat als lastig bekend. ''Ik heb het hier eerder nooit goed gedaan'', vergeleek de Nederlandse pilote haar prestatie van zaterdag met die uit het verleden.

''Deze baan lag me niet echt. In de trainingen waren we echter al twee keer de snelste geweest. We wisten dat we met een goede start en twee stabiele runs hoog zouden kunnen eindigen."

"Dit is dus een hele mooie dag voor ons'', zei Kamphuis, die met de tweede plaats het beste resultaat ooit van een Nederlandse in een wereldbekerwedstrijd evenaarde. Eline Jurg eindigde in 2004 als tweede in Lillehammer.

Voor Vis was de podiumplaats een grote verrassing. De atlete, specialiste op de horden, draait deze winter voor het eerst helemaal mee in het wereldbekercircuit. ''Dit is wel verrassend'', glunderde ze zaterdag.

''Onze start kan nog altijd beter. Daar is voor ons nog veel winst te halen'', aldus de remster, die de komende maanden weer op de atletiekbaan te bewonderen zal zijn. ''Dit geeft echter veel vertrouwen voor de WK'', durfde Vis zaterdag naar de uitsmijter van het seizoen te kijken.

De strijd om de wereldtitels is eind februari in Königssee. ''Een baan die me wel ligt'', meende Kamphuis. ''Daar moeten we het ook goed kunnen doen.''