Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Badmintontoppers toch in selectie voor EK

RIJSWIJK - De Nederlandse badmintonbond heeft de topspelers Dicky Palyama, Eric Pang, Yao Jie en Judith Meulendijks toch opgenomen in de selectie voor de Europese kampioenschappen voor landenteams.
Door ANP

De kans dat ze op het toernooi in Amsterdam daadwerkelijk gaan spelen is klein. De vier weigeren met rackets van bondssponsor Yonex te spelen en kunnen zich ook niet vinden in een compromis, waardoor een optreden in Oranje uitgesloten lijkt.

Badminton Nederland heeft Palyama, Pang, Jie en Meulendijks toch op de deelnemerslijst gezet zodat ze eventueel mee kunnen doen aan de EK als er de komende weken nog een oplossing komt.

Optie open

''Als we ze niet opgeven, kunnen ze definitief niet spelen. Op deze manier houden we alle opties open'', aldus technisch directeur Martijn van Dooremalen. De EK vinden van 15 tot en met 20 februari plaats in de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

De bond had de vier 'dissidenten' voorgesteld om met hun eigen rackets te spelen zonder logo op de snaren, maar ook dat wilden ze niet.

Standpunt

Van Dooremalen: ''Hun standpunt is bekend. Wij willen echter een topsportprogramma neerzetten. Dat kost geld en dat is in Nederland niet te vinden. Zonder Yonex hadden we dit toernooi niet eens binnengehaald. We laten ons topsportprogramma voor jaren niet frustreren door vier mensen die waarschijnlijk aan het einde van hun carrière zitten.''

Badminton Nederland sloot eind 2009 een lucratief sponsorcontract met Yonex. Palyama, Pang en Yao Jie spelen echter met Carlton-rackets van Dunlop Slazenger, Meulendijks heeft Forza als sponsor.

Bemiddeling

Ook na bemiddeling van NOCNSF kwamen bond en spelers er niet uit. De rechtbank in Utrecht oordeelde een jaar geleden dat de bond in haar recht stond waarna de drie Carlton-spelers een bodemprocedure startten. Een uitspraak wordt pas tegen de zomer verwacht.

Van Dooremalen acht de kans klein dat Palyama, Pang, Jie en Meulendijks op de EK in actie komen.

Aanbevolen artikelen